Vad är likheter mellan indianer och samer

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Vad är likheter mellan indianer och samer.Skulle bli glad om någon svarade.
Svar: 

SO-rummet har skrivit en del om ursprungsfolk och minoriteter och då bland annat om just samer och indianer.
Gemensamt för ursprungs­­folk är att de levt på samma plats genom historien före det att länderna invaderats eller kolonialiserats. De har egen kultur, eget språk och egna sedvänjor som skiljer sig från samhället runtomkring. Ursprungsfolk hålls samman genom sin identitet, uttrycket för kulturen, språket och traditionen. Identiteten hör alltid samman med ett geografiskt område, de historiska banden med den miljö som folken levt i, använt och brukat.

SO-rummet, Ursprungsfolk och minoriteter, http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/historiska-teman/ursprungsfolk-och-minoriteter (hämtad 2016-09-09)
SO-rummet, Samernas historia, http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/historiska-teman/ursprungsfolk-och-minoriteter/samernas-historia# (hämtad 2016-09-09)
So-rummet, Nordamerikas indianer, http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/historiska-teman/ursprungsfolk-och-minoriteter/nordamerikas-indianer (hämtad 2016-09-09)

Du kan även hitta artiklar om samer och Indianer på NE.se
Nationalencyklopedin, indianer. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/indianer (hämtad 2016-09-09)
Nationalencyklopedin, samer. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/samer (hämtad 2016-09-09)

​Bibblan svarar har också fått frågan kring en jämförelse mellan aboriginer och samer, där du kan hitta några bra boktips http://bibblansvarar.se/sv/svar/hejhej-jag-vill-veta-om-likh#

9 september 2016 - 13:31