vad är en människa ?

Besvarad av Pia Karlsson
Fråga: 
vad är en människa ?
Svar: 

Hej!
Det är en stor fråga. Svaren blir olika om man menar biologiskt, filosofiskt eller kanske teologiskt
Nationalencyklopedin skriver så här: 
"Människan, Homo sapiens sapiens, art i däggdjursfamiljen hominoider. Människans skillnader  från närstående nu levande arter kan i enklaste form sammanfattas i den konsekventa upprätta gången, handens överlägsna finmotorik och framför allt hjärnans mer avancerade funktioner." Om man läser vidare om människan får man fler exempel på vad som skiljer människan från andra arter.

Ur Läkartidningen - 
Den franske filosofen och läkaren Georges Canguilhem (1904–1995) sökte i sina arbeten den medicinska förnuftstrons rötter. Han kom fram till att biologin som vetenskap hade tvingats att sätta parentes om den centrala frågan om livet. Hans filosofiska arbeten belyser klyftan mellan medicinsk vetenskap och sjukvården som praktik. Denna klyfta handlar om skillnaden mellan den levda, subjektiva kroppen och den mätbara, objektiva kroppen.
o Vad är egentligen en människa? Svarsalternativen kan bli många. Ett djur, en sinnrik organism, en meningssökande och tolkande varelse, ett väsen som lider och som kan ge och få kärlek? Ett väsen som innerst inne vet att tiden är utmätt? En kropp som hyser en andlighet som har samband med Gud?

Om du vill ha hjälp att hitta svar på frågan är det nog bra om du vänder dig till ditt bibliotek och talar om mer om vad du vill veta.  Gäller det biologi eller filosofi?

 

 

15 januari 2017 - 18:07