Mat i Spanien och Sverige

Besvarad av Maria Albinsson
Fråga: 
Vad är det för skillnader och likheter mellan Spanien och Sverige när det gäller mat?
Svar: 

Den traditionella matlagningen i Sverige och Spanien bygger på de inhemska förutsättningarna för odling och jakt. För Spaniens del fanns ett stort inflytande från andra kulturer redan i historisk tid men för Sverige märks detta inflytande från andra kulturer först på 1900-talet.

I Sverige  var vardagsmaten  enkel:  till exempel välling, gröt, sill, fläsk, soppa, kål, ärter, potatis och bröd. Maten åts sällan färsk, utan konserverades under hösten. Salt var den vara som sedan länge fått importeras.

Eftersom Spanien har invaderats av inkräktare är matkulturen präglad av många olika folkslag. Fenicier, kelter, greker, romare, västgoter och morer har lämnat sina spår. Fenicierna planterade de första vingårdarna. Grekerna tog med sig oliver och olivolja samt vete och honung.  Kelterna födde upp grisar, därav den långa traditionen med korvar och skinkor. Romarna startade ännu fler vinplanteringar och planterade olivträd och vete. De arabiska morerna och berberna odlade ris i Valencia, sockerrör i Levante och mandlar, citrusfrukter, auberginer, spenat och kronärtskockor i Algarve och Andalusien. De introducerade även många kryddor som svartpeppar, muskot och kummin och bidrog till utvecklingen av sötsaker. Eftersom morernas ockupation varade i över 700 år är det just de som har haft allra mest inflytande på den spanska matkulturen. Apelsinerna kommer ursprungligen från Kina och kom till Spanien via portugiserna.

8 maj 2014 - 20:29

Kategorier