Utgåva av Tusen och en natt?

Besvarad av David Wegemo
Fråga: 
hej, jag har under många år sökt efter en stor bilderbok med sagor ur Tusen och en natt. Jag trodde att den gavs ut av FIB, men det verkar inte så. Jag fick den på 50- eller 60-talet. Det var mycket vackra bilder. Vet ni vad den hette och hur jag kan söka efter den?
Svar: 

Hej!

Det finns ett par svenska utgåvor av Tusen och en natt från den tidsperioden, men den som låter mest trolig är en barnanpassad bearbetning av Gunther Groll och Jakob Gunnarsson från 1963. Jämfört med vuxenversionernas omfång på tusentals sidor var detta ett lite mindre urval som bara innehöll några av de mest kända sagorna som Anden i flaskan, Sinbad sjöfararen, Ali Baba och de 40 rövarna och Aladdin och den underbara lampan. Bilden här nedan är från ett uppslag ur den versionen. Är det den? :)

Om så är fallet finns boken på tre bibliotek i Sverige - Uppsala universitetsbibliotek, Svenska barnboksinstitutets bibliotek och Lunds universitets bibliotek. Kontakta ditt lokala bibliotek så kanske de kan hjälpa dig att fjärrlåna boken! (http://libris.kb.se/bib/8250320)

Hoppas jag lyckats hitta rätt version, om inte är du varmt välkommen att höra av dig igen så gör vi ett nytt försök! :)

mvh
David

20 april 2017 - 20:16