Ungdomsböcker om Cleo

Besvarad av Anita Höglund
Fråga: 
Söker en ungdomsbok som jag läste runt 2000, två tonårstjejer varav den ena kallas Cleo (tror jag?). Tog upp typiska tonårsproblem.
Svar: 

En bok där en av huvudpersonerna heter Cleo är "En bästis, tack!", "Kompisar online" och "Vänner för alltid" av Emma Askling. Men det är inga ungdomsböcker utan vänder sig till barn i 10-12-års åldern. De kom ut 2017-2019, Källa: Barnboksbloggen

En ungdomsbok där det finns en bifigur som heter Cleo är "Saker som aldrig händer" av Johanna Lindbäck. Boken kom ut 2010 och handlingen är följande: Andreas har flyttat tillbaka till sin pappa och barndomshemmet i ett litet samhälle utanför Luleå. Här bor Erik som var Andreas bästa kompis när de var små. Nu börjar de umgås igen. När Andreas flickvän Hanna och kompisarna i klassen sviker honom, blir han knäckt. Vägen ut ur sveket blir Erik. Källa: Rabén & Sjögren

Johanna Lindbäck har skrivit flera böcker, t ex "En liten chock" (2007), "Min typ brorsa" (2008), "Tänk om det är jag" (2009). Källa: Lilla Piratförlaget

Det är svårt att hitta rätt bok när det inte finns fler ledtrådar att gå på. Men här kommer lite olika förslag på böcker/författare som skriver ungdomsböcker som kom ut runt 2000.

"Glappet" (1998) av Christina Herrström - Bästa vännerna Ella och Josefin går i gymnasiet och är på väg in i en hägrande men förvirrande vuxenvärld. I sitt manifest skriver de att de ska bli "nya självständiga kvinnor" och tillsammans inleder de förhållande med två äldre, gifta advokater.

"Tusen gånger starkare" (2006) av Christina Herrström - Signe tycker att världen krympte när hon började sexan. Tidigare kände hon sig glad och fri och vågade ta för sig. Nu är hon femton år och det är Mimi och hennes kompisar som har makten i klassen. Men en dag kommer Saga ny till klassen. Saga har ett stort självförtroende och vågar stå upp mot Mimi, lärarna och killarna.
Källa: BonnierCarlsen

Katarina von Bredow har skrivit många ungdomsböcker som handlar om ungdomars vardag och problem. Se hennes egen webbsida.

Lisa Bjärbo har skrivit "Det är så logiskt, alla fattar utom du" (2010), "Allt jag säger är sant" (2012) och "Vi måste sluta ses på det här sättet" (2013), den senare är skriven tillsammans med Johanna Lindbäck.

Katarina Kieri gav ut "Ingen grekisk gud, precis" 2002.

Anita Eklund Lykull gav också ut flera ungdomsböcker runt 2000, t ex "Julias mitt i världen", "Snöleopardens år", "Ballongfararens morgon" och "Blendas bekännselser". Källa: Rabén & Sjögren

Mårten Sandén gav ut "En plats de kallar Lyckan" 2006 och "Anna d´Arc" 2007.

Denise Rudberg gav ut en serie böcker som heter "Tillsammans", "Tillsammans - andra boken", "Tillsammans - tredje boken".

Emma Hamberg gav ut "Linas kvällsbok" 2003 - Lina är 15 år. Det är mycket hon är osäker på. Är hon och Thea verkligen vänner eller är Thea bara ihop med Lina för att hon är fulare och dummare? Är hon själv tillsammans med Danne bara för att han är kompis med Lillis som är tillsammans med Thea?"

5 maj 2020 - 13:44