Tro och statistik?

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Jag vet att det inte finns en official statistik över hur många muslimer finns det i Sverige. Men förutom data som finns från trossamfunden finns det tillförlitliga uppsskattningar gjorda av forskare?
Svar: 

Vad gäller statistik över olika trosinriktningar är det stora problemet avgränsning. För vad ska räknas som muslim/kristen? Räcker det att vara född i ett land där majoriteten är muslimer/kristna? Måste du vara aktiv och gå till moskén/kyrkan? Om du bara tror på en Gud men bara för dig själv? Jag kan fortsätta räkna upp variabler, men poängen är att det så svårt att göra den här typen av mätningar att det mest blir grova gissningar.
Jag fann dock bland annat en undersökning av Ipsos Mori från 2014, där invånare i flera europeiska länder blev tillfrågade om bland annat om hur många muslimer de trodde de bodde i deras land. I Sverige landade den frågan på 17% när den enligt Ipsos Mori är 5%.
https://www.europaportalen.se/2014/10/svenskar-ignoranta-overskattar-and...
En annan prognos gjord utav den amerikanska tankesmedjan Pew Resarch Center som menar att 2016 var 4,9% av Europas invånare muslimer, där Sveriges muslimska population skulle uppgå till 8,1%, en siffra som är värd att ifrågasätta.
http://www.pewforum.org/2017/11/29/europes-growing-muslim-population/

Möjligen finns det papers eller artikel i någon vetenskaplig databas som bara finns tillgänglig på något universitet eller högskola, men jag har faktiskt lite svårt att tro att det är så.

Jag vill slutligen säga att just när det gäller den här typen av information eller statistik måste en vara kritisk och ta reda på vem det är som står bakom och till vem det riktar sig. Alltför ofta är det överdriven propaganda.

Det finns även lite mer allmänna artiklar i ämnet:
https://www.svd.se/hur-manga-muslimer-kommer-bo-i-sverige
https://sv.wikipedia.org/wiki/Islam_i_Sverige#Antalet_muslimer_i_Sverige

26 oktober 2018 - 10:18