tips på litteratur och artiklar om migration i Sverige?

Besvarad av David Wegemo
Fråga: 
tips på litteratur och artiklar om migration i Sverige?
Svar: 

Hej!

Det finns massor att läsa på detta ämne, jag kommer ge några tips här nedan, men jag skulle även rekommendera dig att gå till ditt lokala biblioteks katalog och söka på "migration". Det är ett nyckelord som brukar ge många träffar, du hittar säkert något intressant!
Migration är ju ett ämne som väcker mycket känslor och det finns många starka åsikter i frågan. Min rekommendation är att försöka läsa så många och så olika källor som möjligt för att fatta dig din egen uppfattning, det är svårt att hitta en enskild källa som ger dig "hela sanningen".

Här kommer lite tips på böcker:

David Qviström - Nyttiga människor

Larsson, Sorgenfrei, Viklund - Religion, migration och polisiärt arbete

Malin Thor Thureby & Jesper Johansson - Migration och kulturarv: insamlingsprocesser och berättelser om och med de invandrade ca 1970-2019

Tomas Bresky - Boken om Abed: nio års kamp mot migrationsbyråkratin

Andreas Swedberg - Haveriet: den humanitära stormaktens fall

Fatemeh Khavari - Jag stannar till slutet

Anna-Brita Lövgren - Staten och folk på väg: pass i Sverige från Gustav Vasas tid till 1860

Som sagt, många starka och skilda infallsvinklar - var kritisk i din läsning!

Gällande artiklar beror det på om du är ute efter tidningsartiklar, vetenskapliga artiklar eller debattartiklar - och om du har tillgång till några prenumerationer eller bibliotek med tillgång till tidskriftsdatabaser.
För vetenskapliga artiklar finns till exempel Google Scholar - testa att göra sökningen migration* sverige* där och sortera efter publiceringsdatum så får du nog ett par relevanta träffar.
För tidningsartiklar är det lite knepigare - mycket är gömt bakom betalväggar. Det du kan göra är att kontakta ditt biliotek och se om de har några tjänster som kan hjälpa dig. Det finns till exempel Artikelsök, Pressreader och Svenska dagstidningar som är tjänster där du kan söka i olika tidskrifters arkiv, så om du har tur erbjuder ditt bibliotek något av detta.

Hoppas detta besvarar din fråga!

mvh
David

13 oktober 2020 - 9:20