Tips på äventyrsböcker till 15-årig pojke

Besvarad av Ann Nilsson
Fråga: 
Min son är 15 år och har lite svårt att hitta böcker som passar honom. Han är dock galet förtjust i John Flanagan och Spejarens lärling och Broder band. Det är lite historia och inte så mycket kärlek, lite blod, lagom med känslor och lite äventyr. Jag vill så gärna att han ska hitta fler böcker och det måste ju finnas, eller hur. Han är gillar historia och har inga problem med årtal då han älskar nummer. Hoppas ni kan hjälpa mig.
Svar: 

Om han tycker om Flanagans olika serier, tycker jag att du kan prova med dessa fantasyböcker som alla är förlagda till en fiktiv, historisk tid (ofta forntid/medeltid), med spänning, äventyr och en del kärlek:

Michelle Pavers serie ”Vargbröder”
Lian Hearns serie ”Sagan om klanen Otori” där ”Över näktergalens golv” är första delen.
Siri Pettersens serie ”Korpringarna”, del 1 heter ”Odinsbarn”.
Anders Björkelids serie ”Berättelsen om blodet” som börjar med ”Ondvinter”.

Gudrun Wessnert har skrivit en del historiska äventyrsböcker, där ”Enhörningens gåta: en riddarberättelse” (som fortsätts av ”Storfurstens dotter” och ”Rosenborgens hemlighet”) påminner lite om ”Spejarens lärling”, men utan övernaturliga inslag. Simon Scarrow (som ger ut historiska romaner för vuxna) har skrivit en svit med böcker för tonåringar - ”Gladiator” - som utspelar sig under romartiden. Del 1 heter ”Kampen för frihet”.

Bland vuxenböcker finns det fantasy av t.ex. Robert Jordan och David Eddings och historiska romaner av t.ex. Bernard Cornwell och Conn Iggulden som även läses av ungdomar. Men det blir mer krig, våld och för den delen kärlek än i Flanagans böcker.

Hoppas du hittar något som han gillar! Kolla gärna på bibliotekens fantasyhyllor och be personalen tipsa dig vidare.

27 november 2017 - 22:14