Tips om litteratur med anknytning till området kring Mittelrhein?

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Kan ni tipsa om litteratur med anknytning till området kring Mittelrhein (Rheinland-Pfalz) i Tyskland? Inte renodlade resehandböcker men gärna skönlitteratur, essäer, memoarer eller historia och kulturhistoria.
Svar: 

En del material hittar vi, men det är på tyska, jag hoppas att det funkar.

Söker på Libris finner du en del böcker och avhandlingar som finns tillgängliga i Sverige. Träffarna vi fick upp fokuserar på  kultur och historia :
Mittelrhein - Libris

Via en tysk bokhandels hemsida kan du hitta litteratur om Mittelrhein:
Mittelrhein romane

Dikten Lorelei av Heinrich Heine som utspelar sig i trakterna. Du kan läsa den här:
German Poet Heinrich Heine's "Die Lorelei" and Translation

Kanske en smula anekdotiskt  men delar av Niebelungssagan och därtill Wagners Ringcykel utspelar sig i floden Rhen och i de trakterna.

Vi hoppas att detta är till hjälp.

//Kristian, Urban och Daniel

Tillägg 20190415:
Ytterligare fler tips från en Tysklandsintresserad kollega:
Det finna många böcker på engelska och tyska om slaget vid Remagen våren 1945, tex ”Remagen 1945: endgame against the Third Reich”.
Å så tänker jag på ”Heimat”, en lovprisad tysk tv-serie från 80-talet som utspelar sig i Hunsrück, som ligger i Rheinland-Pfalz.

Lars Ericson Wolkes ”Saarbataljonen”, som naturligtvis handlar om Saar, men det ligger väldigt nära, inklämt mellan Lothringen och Rheinland-Pfalz.

”Der Limes. Auf den Spuren der Römer”, är en bra guidebok, som jag har, till de romerska gränsbefästningarna, ”limes”, längs Rhen i Tyskland.

Massor av  böcker handlar om Fall Gelb och Ardenneroffensiven, som båda tog avstamp Rheinland-Pfalz, men de tar ju väldigt lite upp området i sig. Andra böcker som jag  har läst handlar förstås om belgarnas och fransmännens ockupation av Rhenlandet på 1920-talet och Hitlers remilitarisering av detsamma 1936, men det är ofta samma sak där, väldigt lite om Rheinland-Pfalz.

9 april 2019 - 21:50

Kategorier