Tankeväckande dikter med natur?

Besvarad av David Wegemo
Fråga: 
Tankeväckande dikter med natur? Hej, Jag tänkte anordna en poseipromenad ute i skogen i höstmörkret och undrar om ni har några förslag på dikter som kan passa. Tack på förhand!
Svar: 

Hej!

Jag kom direkt att tänka på en diktsamling skriven av Aase Berg som heter Liknöjd fauna. Den kanske är lite för politiskt laddad, men jag tycker den kan vara värd för dig att kolla upp. 
På denna länk kan du läsa mer om hur förlaget beskriver boken: https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/172168/liknojd-fauna/

Ett annat förslag är Elisabeth Rynells diktsamling I mina hus. Jag har personligen inte läst den, men den beskrivs såhär av en recensent:
"Elisabeth Rynell färdas i sina hus, genom verkligheter, årstider och liv, genom det tillfälliga och sköra, i ovisshet och närvaro. När hon här återkommer som lyriker rymmer hennes diktsamling teman vi känner igen från hennes romaner: civilisationskritiken, naturens betydelse och de borrande frågorna om vad det är att vara människa."
Länk till recension: http://www.litteraturmagazinet.se/elisabeth-rynell/i-mina-hus-dikter

Mitt tredje tips blir Stillhetens sträckta halsar skriven av Mats Söderlund. Den består förvisso av en enda sammanhängande dikt i 186 strofer, men jag tror du kan hitta delar i den som kan passa ditt ändamål.
Här kan du läsa förlagets beskrivning av boken: https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/156998/stillhetens-strackta-halsar/

Hoppas något av dessa tips kan komma till nytta!
Lycka till med poesipromenaden, det låter supermysigt! :)

mvh
David

12 november 2019 - 11:54