Svälja medan man står på huvudet

Besvarad av Jan Gustafson
Fråga: 
Hur kommer det sig att man kan dricka ett glas vatten medans man står på huvudet?
Svar: 

Tack vare musklerna i matstrupen går det att svälja ner mat och dryck när man står på huvudet eller befinner sig i viktlöst tillstånd uppe i en raket i rymden. Faktabanken.nu, som drivs av ett nätverk universitetslärare berättar kort om detta:

"Hur kan astronauter svälja ner maten i tyngdlöshet?

Det går bra att svälja i tyngdlöshet. Det är inte tyngdkraften som drar ner maten i magen, utan muskler i matstrupens väggar. Det går till och med att svälja om man står på händer här på jorden, trots att maten då rör sig uppåt mot jordens dragningskraft.

När en tugga formats i munnen trycks den bakåt av tungan och sväljningen startar. Ett litet lock täcker för luftstrupen ett ögonblick just när maten åker förbi och in i matstrupen. Matstrupens väggar består av muskelvävnad som dras ihop bakom maten och pressar den framåt. Det bildas en muskelvåg som rör sig mot magen och för maten med sig. Muskelrörelserna i matstrupens väggar gör att astronauter i tyngdlöshet i rymden kan svälja både mat och dryck.

Att stå på händerna och äta kan medföra ökad risk att sätta i halsen och faktabanken.nu rekommenderar inte någon att försöka."
http://faktabanken.nu/svaljairymden.htm

8 februari 2018 - 8:50

Kategorier