Stövlar eller kängor?

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Stövlar eller kängor på 1670 talet? För män? Kvinnor? Barn? Vad kom först? Hur märktes det skillnad i olikasamhällsklasser? Stad kontra landsbygd?
Svar: 

Efter att ha ägnat en del tid åt att försöka hitta någon form av litteratur och andra texter om stövlar och kängor (vilket försvåras av att stövlar och kängor heter båda boots på engelska), men jag måste tyvärr säga att jag inte haft någon större tur.
Det finns lite grann på webben såsom dessa sidor:
http://www.footwearhistory.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Boot
https://en.wikipedia.org/wiki/Footwear
http://historyofboots.blogspot.se/
https://www.vam.ac.uk/shoestimeline/

Vad det gäller böcker fann jag att (åtminstone här i magasinet på Malmö stadsbibliotek) majoriteten av de få böcker som handlar om stövlar börjar runt 1800-talet, vad det gäller låga skor finns det mycket mer men de handlar ofta om stilutvecklingen under 1900-talet.

Jag hittade dock en bok som kanske skulle vara av intresse i vårt magasin:
Shoes av June Swann från 1982 och den tar sin start i modet från början av 1600-talet. Jag sökte även i Libris och fann ytterligare en bok av Swann History of footwear in Norway, Sweden and Finland : prehistory to 1950

Mitt bästa tips är att du kontaktar Nordiska museet i Stockholm både gällande denna fråga om stövlar, men också din andra fråga angående prästens kläder.
https://www.nordiskamuseet.se/kunskapsomraden/mode-klader-och-accessoarer

Lycka till!

7 april 2018 - 20:53