Söker skönlitteratur om emigranter

Besvarad av Liv Örneryd
Fråga: 
Söker skönlitteratur om människor som immegrerade till främmande länder och kontinenter. Har läst Vilhelm Mobergs böcker och skulle vilja hitta fler som handlar om just detta.
Svar: 

Sven Delblanc har skrivit om emigration till (och från) Kanada, i romansviten om Samuel (Samuels bok, Samuels döttrar, Kanaans land och Maria ensam.) Dessa byger på hans egen släkthistoria. Även boken Livets ax (och i viss mån Agnar) ska handla om hans egen barndomshistoria; han föddes i Kanada dit hans föräldrar utvandrat, men sedermera flyttade familjen tillbaka till Sverige).
Klassiska böcker om emigration fast inom en och samma kontinent är ju Laura Ingalls Lilla huset på prärien (första boken heter Det lilla huset i stora skogen). De uppfattas av många som barn- och ungdomsböcker och en tv-serie gjordes ju ovkså på 80-talet, men de kan också läsas som vuxen och med ett historiskt perspektiv. Familjen fanns ju de facto på riktigt och var med och byggde Amerika västerut på 1870- och 1880-talet, befolkade och odlade orörd mark, byggde järnvägar, och - trängde undan ursprungsbefolkningen.
Lennart Pehrsons trilogi Utvandringen till Amerika, Den nya världen och Den nya staden, handlar också om den svenska emigrationen till Amerika.
 

15 december 2017 - 1:25