Söker en boktitel

Besvarad av Annica Lundgren
Fråga: 
Jag söker efter en boktitel men lyckas inte hitta något via Google eftersom jag bara minns detaljer, inte själva historien. Läste den som tonåring runt 2004-2005, men den är äldre än så. Gissar att den utkom under sent 70-tal eller tidigt 80-tal. Den utspelar sig i Falkenberg och handlar om en tonårig kille. Den är poetiskt skriven, kanske är det till och med så att tonåringen är poet, och jag vill minnas att han är vän med en gitarrist som heter Göran. Det är en ganska tung berättelse med mycket tonårsångest och mycket mörker kring "spökstaden" Falkenberg. Vill också minnas att författaren skrev många böcker om Falkenberg, i samma stil, eftersom han kom därifrån. Hjälp!
Svar: 

Kan det vara Fågelkvinnan av Carl-Johan Vallgren? Carl-Johan Vallgren är från Falkenberg och har skrivit en del böcker som utspelar sig där.

Legimus står det så här om Fågelkvinnan: "Tonårstjejen Kristina flyr småstaden Falkenberg i en självförbrännande jakt på sig själv, som tar henne till Paris och Indien, till en tillvaro av narkotikamissbruk och prostitution. Hennes bror Göran lever för rockmusiken och bränns av kärleken till en kvinna. Om människor som söker en identitet och ett mål för sina handlingar, om uppror, anpassning, vilsenhet. Tid: 1970-80-tal."

förlagets hemsida står det följande om boken: "Fågelkvinnan (1991) är berättelsen om en flicka som förvandlas till en fågel. Om hennes storebror som lever för musiken och bränns av kärleken till en kvinna. Om deras far, en tankspridd bokhandlare som drömmer om sin försvunne bror. Om modern som går en alltför tidig död till mötes, och om morfadern, den stumme siaren. Det är också berättelsen om en liten stad full av myter och märkliga tecken. Om en värld därutanför; Paris, Madrid och Indien. Och om själva tiden, som skoningslös för oss alla mot de dunklaste mål."

28 november 2017 - 16:32