Snabba och långsamma kolhydrater

Besvarad av Jan Gustafson
Fråga: 
Vad är skillnaden mellan snabba och långsamma kolhydrater? Några exempel på snabba och långsamma kolhydrater
Svar: 

Healthcare nätverket har bra information om kolhydrater bl a skillnaden mellan snabba och långsamma kolhydrater
https://kolhydrater.se/
Nätverket ställer samman information från 300 hemsidor om hälsa. Här kan du läsa om detta
http://www.healthcare.se/natverket/

Frågor om kolhydrater har besvarats tidigare i bibblan svarar
http://bibblansvarar.se/sv/arkivet?page=1&text=kolhydrater

I Nationalencyklopedin finns två artiklar om kolhydrater och glykemiskt index som anger hur blodsockernivån påverkas av kolhydrater. Jag har kopierat in de enklare texterna:

Kolhydrater
kolhydrater är en grupp ämnen av vilka många finns i livsmedel. De består av grundämnena kol, väte och syre.
Kolhydrater kallas också sockerarter. Allt som vi kallar för socker är kolhydrater: vanligt socker, fruktsocker, druvsocker och så vidare. Druvsocker kallas också för glukos. Även stärkelse och cellulosa är kolhydrater. De är större molekyler som består av tusentals molekyler av glukos.
Kolhydrater har stor biologisk betydelse. DNA och RNA är uppbyggda av bland annat delar av kolhydrater. Växter använder ljus för att bilda kolhydrater av koldioxid och vatten under fotosyntesen. Kolhydrater är en viktig del av födan för många djur. Det hårda ytterskelettet hos insekter och kräftdjur består av kolhydraten kitin.
Källangivelse
Nationalencyklopedin, kolhydrater. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/kolhydrater (hämtad 2018-02-08)

Enkel Lång
glykemiskt index
glykemiskt index är ett sätt att ange hur snabbt och högt blodsockernivån stiger efter att man har ätit mat med kolhydrater i. Glykemiskt index förkortas GI.
GI-värdet påverkas dels av den mat som det gäller, dels av hur maten har tillagats. Exempelvis pasta ger lägre GI-värde än kokt potatis. Ett lågt GI-värde innebär att blodsockernivån inte stiger så snabbt efter att man har ätit. Det är bra för den som har diabetes.
Källangivelse
Nationalencyklopedin, glykemiskt index. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/glykemiskt-index (hämtad 2018-02-08)

8 februari 2018 - 8:49

Kategorier