Skulle vilja ha förslag på svenska kriminalkomedier!

Besvarad av David Wegemo
Fråga: 
Skulle vilja ha förslag på kriminalkomedier. De skall vara svenska och på cd.
Svar: 

Hej!

Här kommer förslag på några svenska kriminalkomedier som jag tycker är bra! Samtliga finns inspelade som ljudböcker på cd, men jag kan inte lova att just ditt bibliotek har dem inne då jag inte vet var du bor. Men om du går och pratar med ditt lokala bibliotek så kan de säkert fixa titlarna åt dig!

Först ut har vi Fågelskådaren skriven av Christina Olséni. Det är egentligen andra delen i en bokserie om morden i Falsterbo, men jag läste den här innan jag läste första delen och tycker det funkade bra. En fågelskådare hittas död, en sällsynt fågel skjuts och naturligtvis sjabblas det hela till av såväl pensionärer som poliser. Gott om humor och lättsamt hanterade mord i en välskriven historia som känns gammaldags snarare än modern, men som samtidigt lär nå framgångar hos läsare som gillar exempelvis Catharina Ingelman-Sundbergs ”Pensionärsligan” och Lars Forsbergs T-Rex-serie.

På tal om T-rex-serien är Lars Forsbergs Klara, färdiga, dö! också ett hett tips! Den handlar om kommisarien Torsten "T-Rex" Rexelius, som alltid sett sig själv som en självklar vinnare. Så när det plötsligt börjar blåsa motvind - både på jobbet och i privatlivet - gör han som han alltid gjort. Han gasar på. En hejdlös kriminalkomedi - men framför allt ett porträtt av en man som ständigt hittar nya sätt att tappa fotfästet.

Sist ut har vi något av en klassiker, Statsrådet och döden skriven av Bo Balderson. Här har en nobelpristagaränka dött lite väl hastigt i sitt ombonade sommarhus. Bland de misstänkta i skärgårdsidyllen finns en landshövding, ett justitieråd, en kirurgiprofessor och en konstnär. Boken har av experter betecknats som en av de bästa deckare som skrivits på svenska vad gäller spänning, intrig och upplösning och naturligtvis som den roligaste! Boken har rätt många år på nacken då den publicerades för första gången redan 1968, men den håller absolut fortfarande måttet som god underhållning i ljudboksform.

Hoppas tipsen kommer till någon nytta! :) Hör gärna av dig igen!

mvh
David

11 oktober 2017 - 21:02