Skönlitteratur om samer

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Hej! Jag är vikarie i en svenskaklass och ska undervisa om minoritetsspråken för 16- åringar i ett par veckor. Jag hade tänkt visa filmen Sameblod men den kommer inte på DVD förens i juli så jag undrar om ni vet någon skönlitterärbok med liknande handling? Om finska och meänkäli tänkte jag föreslå boken Populärmusik från Vittula. Har ni några skönlitterära förslag som skildrar människor med språken romani, jiddisch och teckenspråk tar jag tacksamt emot det också!
Svar: 

Jag kom endast på "SMS från Soppero". "Första boken om trettonåriga Agnes som har samisk bakgrund och lever i Stockholm med sin mamma. Agnes lär sig samiska i smyg och en dag får hon ett SMS på samiska. Det visar sig komma från en kille i Soppero, där Agnes släkt bor. Nu börjar hon fundera på hur samisk hon är och hur hon ska vara som same."Laestadius, Ann-Helén, SMS från Soppero, [Ny utg.], Rabén & Sjögren, Stockholm, 2012

Annars är faktiskt Stockholms biblioteks katalog ett ställe som är bra att söka i och jag såg att det har börja komma deckare om samiska miljöer:

https://biblioteket.stockholm.se/sok/category/Sk%C3%B6nlitteratur/topic/...

Lycka till!

18 april 2017 - 14:16

Kategorier