Skönlitterära böcker för barn åk 1-3 om matematik?

Besvarad av David Wegemo
Fråga: 
Jag letar efter skönlitterära berättelser för barn i åk 1-3 som handlar om matematik och matematiska begrepp på något vis. Har ni några förslag? Tack för att ni tar er tid att svara på frågor i den här fantastiska tjänsten!
Svar: 

Hej!

Den första jag kommer att tänka på är en ganska ny bok från 2017 som heter Cool matte : 50 räkneäventyr för barn i alla åldrar skriven av Tracie Young. Den beskrivs såhär hos handlarna:

Cool matte är fullspäckad av femtio äventyrliga sätt att förbättra dina mattekunskaper. Med hjälp av multipliceringar och kalkyleringar, via kluriga formler och ekvationer, tar Cool matte dig ut ur klassrummet och genom olika vardagssituationer på ett sätt du sent kommer att glömma!
Författaren är mattenörd och -lärare, och vet hur man engagerar barnen!
Ett kul sätt att lära sig matte.
Rädd att inte kunna hjälpa till med svaren? Självklart finns det facit längst bak ...

Här kan du se vilka bibliotek som har den: http://libris.kb.se/bib/19753761

Ett annat förslag, som också är från 2017, är Mats Wänblads bok Häxan i korvkiosken. Den beskrivs såhär:

Matte driver den här roliga och smarta historien framåt, och Hans, Greta och Sibylla måste med gemensamma krafter använda sina hjärnor på ett kreativt sätt för att kunna lösa matteproblemen.

Hans och Greta går genom skogen och hamnar vid ett litet hus de aldrig sett. En skylt visar att det troligen är en gammal korvkiosk. Då öppnas luckan med ett knarrande läte och en korv syns, dinglande i ett snöre. Barnen klänger sig nyfiket upp mot korven, men väl uppe på disken slår luckan igen bakom dem och de är fast inne i kiosken!

Den som har tagit dem är en häxlik gumma, en gång framgångsrik entreprenör i fast food-branschen. Hon heter Sibylla. Det Sibylla egentligen vill åt är inte välsmakande barn, utan deras mobiler (de inbyggda kalkylatorerna, för att vara exakt). Hon behöver nämligen räkna ut proportionerna i ett mytomspunnet gammalt recept på potatismos som hon tror ska vända hennes misär till succé!

Häxan i korvkiosken ingår i Unga Lavas serie LÄSlekLÄR böcker för barn som just lärt sig läsa. I den här boken finns förutom en spännande berättelse en enkel och rolig mattegåta att lösa.

Och här är länken till den: http://libris.kb.se/bib/20016453
Hoppas att något av dessa förslag funkar, annars är det bara att höra av dig igen! :)

God fortsättning!
mvh David

26 december 2017 - 20:21