Skillnaden mellan extraction och maceration vid vintillverkning.

Besvarad av Sofia Murray
Fråga: 
Hej! Skulle ni kunna i enkla ordalag förklara vad den exakta skillnaden är mellan extraction och maceration i vinproduktion?
Svar: 

Nja, skulle jag säga. I följande franskspråkiga artikel definieras extraction som slutprodukten och maceration tekniken för att få fram slutprodukten. Dock används tydligen orden synonymt i många fall. En druva fungerar som en tepåse. Teet behöver mekanisk påverkan och hett vatten för att bli te. Drar teet för länge blir det bittert, är vattnet för kallt blir det intet alls. Druvan behöver på samma sätt bearbetas för att det ska bli ett vin. Maceration är pressningen av druvan, där druvans karaktär och längd på processen avgör vinets kvaliteter. Vid tillverkning av vitt vin och rosévin är processen avkortad, vätskan har mycket liten kontakt med druvans skal och pulp. Ju längre process desto kraftigare vin. Tror vi på Bibblan svarar.

Läs mer på franska här:
http://www.cavesa.ch/definition/extraction-les-regles-de-l.html
https://fr.wikipedia.org/wiki/Mac%C3%A9ration_pelliculaire

Läs mer på engelska här:
https://www.winefrog.com/definition/136/maceration
https://www.winefrog.com/definition/91/extract
http://bit.ly/2xzaRca
http://www.paludour.net/labovin/help/cuvage.html 
https://en.wikipedia.org/wiki/Pressing_(wine)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550858/

22 september 2017 - 11:38