Skånska dialekter

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Hej! Jag undrar om ni kan hjälpa mig. Jag behöver information om Malmöitiska dialekten. Hur många personer talar den och var talas den och av vem. Och varför låter dialekten som den gör? MvH George
Svar: 

Vi kan börja med varför Malmöitiskan eller ännu hellre skånskan låter som den gör. I en artikel på SVT:s hemsida kan du läsa bland annat att "skånska är inte bara en försvenskad danska som många tror. I Skåne har man alltid pratat skånska. De skorrande r-en kommer ursprungligen från franskan och ny forskning tyder på att uttal av sammansatta ord härstammar från tyskan."
Därför låter skånskan som den gör - SVT

Enligt Svenska Akademins Ordbok (SAOB) är Malmöitiska "den dialekt som talas i Malmö."
Malmöitiska - SAOB

Däremot att få reda på hur många som pratar Malmöitiska är stört omöjligt, för vad menar du specifikt? Menar du de som bor i Malmö? Eller menar du de som är uppväxta i Malmö? Många av dem pratar inte ens skånska. Dessutom flyttar många som är födda i Malmö till andra städer och andra länder, utan att förändra sin dialekt. Sen har vi ju alla som flyttar till Malmö som inte har Malmöitiskans särskilda "klang". Dessutom kan vi fråga oss vem som ska bestämma vad som är Malmöitiska och vad som inte är det.

Här är några länkar till material om Malmöitiska och skånska:
Malmöitiskan - Kulturarv Malmö A-Ö
Skånska - Wikipedia
13 saker som bara den som är från Malmö kan veta - Expressen
Hur har dialektskillnader uppkommit? - Institutet för språk och folkminnen

Några Youtube-klipp kan du också se:
Så låter vi skåningar
Pang Prego - Skånska dialekter

Lycka till!

3 april 2019 - 10:36

Kategorier