Serier för barn

Besvarad av Sofia Murray
Fråga: 
Vår dotter älskar att läsa serieböcker (alltså böcker som är serier) och favoriterna har varit Ronja Rövardotter och Trollskogen. Nu undrar vi om ni har fler tips på serieböcker i samma stil. Vi funderar även på att introducera någon mangaserie för henne och undrar om ni har tips på någon serie som inte innehåller så mycket våld, sex eller andra allt för läskiga monster. Vår dotter läser serierna flytande på egen hand, men hon är bara 5 år så hon är inte riktigt mogen att hantera allt för blodiga saker. Vi vill även passa på att tacka för en riktigt bra tjänst som har gett oss massor av härlig läsning som vi kanske inte hade hittat fram till på egen hand!
Svar: 

En mycket kunnig kollega gav följande tipslista,

Om vi pratar manga, så är Natalia Batistas Mjau! är en snäll svensk manga, som nog skulle kunna passa en femåring. Den handlar om några husdjur och vänskap.
Även Hisae Iwaokas Aomanjuskogen skulle kunna funka. Det är en serie i fem delar, som är snäll och mystisk, men möjligen lite för svår för en femåring bitvis. Jag skulle personligen inte ge den till ett litet barn utan att ha läst den själv först.Annars finns det numera ganska gott om bra serier för barn. Här kommer några exempel, och eftersom dottern i fråga gillar Ronja- och Trollskogen-serierna har jag fokuserat på album av äventyrskaraktär:
Pearson: Hilda-böckerna, t.ex. Hilda och trollet och Hilda och midnattsjätten. Det här är en av mina favoritserier på senare år. De utspelar sig i något slags nordiskt land, fullt av övernaturliga väsen. Vältecknat, och med ganska mycket Tove Jansson-känsla.

Nyström & Demervall: Siri och vikingarna – en vältecknad historisk äventyrsserie. Lite som en svensk Asterix. Och på tal om Asterix – testa! Om dottern gillar dem så finns det väldigt många album för henne att läsa.

Ivarsson: Freja och rymden – handlar om Freja, som en dag träffar några utomjordingar och får följa med dem på en spännande resa (efter att först ha frågat sina föräldrar om lov). Om rymden lockar ytterligare så finns också Hatkes Zita i rymden, men den passar eventuellt bättre för lite större barn, eller som läsa-tillsammans-bok.

Renner: Stora stygga räven – Räven drömmer om att vara lika farlig som en varg, men utan att riktigt lyckas. Väldigt rolig!

Löfgren & Svalborg: Dinosaga – en spännande historia om en köttätande dinosaurie som växer upp med-, och försöker passa in i en grupp växtätare

Alexandersson: Skatten på Trollholmen – en skattjaktserie i västkustmiljö, med ett lagom läskigt monster

Kristiansson & Gunnarsson: Katten Nils – har kommit i flera volymer. Humoristisk. Flera av albumen innehåller kortare episoder, men Den mystiska ön är ett längre, lagom spännande, äventyr.

Till sist, Kibuishis Amulett-serie är väldigt bra, men eventuellt lite i läskigaste laget. Men, precis som Hatkes Zita så kan den alldeles säkert passa som högläsningsbok.

PS
Tack för trevligt beröm!

15 oktober 2017 - 6:57