Secteur mériodonal och Secteur septentrional

Besvarad av Ella Styf
Fråga: 
Hej Kan ni in enkla ordalag beskriva : secteur méridional och secteur septentrional som är olika delar av vinvärlden i Rhone?
Svar: 

Secteur septentrional och Secteur méridional är detsamma som Norra respektive södra Rhônedalen i vinsammanhang. Det är floden Rhône som indelas i två områden (med ca 30 km avstånd däremellan), och som skiljer sig åt vad gäller klimat, topografi och geografi och därför ger upphov till olika sorters viner.
Norra Rhône (secteur septentrional) sträcker sig ungefär 80 km från Vienne (strax söder om Lyon) till Valence i Frankrike, medan södra Rhône (secteur méridional) utgör ett ca 70 km långt område från Montélimar till Avignon längre söderut. Secteur septentrional är mycket vildare och kargare, och vinodlingarna ligger ofta på terrasser på den västra sidan av floden och måste arbetas för hand. Syrah-druvan som odlas söder om Vienne ger väldoftande långlivade rödviner som Côte-Rôtie, Hermitage och Cornas – bläcksvarta till färgen och med eldig pepprig smak. Andra kända rödviner med syrah som bas är Crozes-Hermitage och Saint-Joseph; medan den vita blommiga Viognier-druvan är upphov till ett vitt vin som Condrieu.
I Secteur méridional odlas viner som de röda appellationerna Gigondas och Lirac, rosévinet Tavel, samt Châteauneuf-du-Pape, som är ett av Frankrikes mest berömda rödviner. De flesta vingårdar i området producerar dessutom Côtes du Rhône-viner, antingen i röd, vit eller rosévariant.
Gemensamt för rhônevinerna är druvorna syrah och grenache, som trivs i heta och torra klimat och ger upphov till mustiga viner med kryddig smak- och doftprofil. I Nya världen (USA, Australien och Nya Zeeland) har man populariserat dessa druvor och de går där under namnen shiraz och garnacha.
Vill du läsa mer om franska viner från Rhône så finns det många bra böcker att låna på biblioteket. Några förslag är: Marnie Old, Stora boken om vin ; Håkan Larsson, Håkan Larssons guide till vinets värld ; Michel Jamais, Vinet & maten ; samt Bengt-Göran Kronstam, Kronstams vinskola.
Lycka till med Rhônevinerna!

12 mars 2019 - 20:13

Kategorier