Samisk mytologi

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Hej! Jag behöver hitta en sida eller flera om samernas stjärnkarta. Jag googlade i många sidor men dem visade inte samernas stjärnkarta. Jag har också ett fråga som jag behöver hitta svar. Frågan handlar om inte djur älgen, men samernas stjärnakarta. De flesta samerna lever i Norge, Sverige, Finland och Ryssland, ungefär mellan latituderna 62° och 70°. Så långt norr ut är det långa ljusa perioder då stjärnorna inte är synliga, och långa perioder av mörker, men med norrsken. Samerna har en berättelse om en älg som jagas runt himlen av en jägare som måste sikta noga för att inte skjuta ner himlens stöttepelare. Vi tittar på vilka objekt på himlen som illustrerar berättelsen, och hur rörelserna hos stjärnorna långt norr ut hjälper till att ge dynamik åt berättelsen. Varför ser älgen ut att springa längs horisonten? Vad kallar samerna Vintergatan? Vilken roll spelar polstjärnan i älgjakten? Vad ser man på himlen förutom stjärnor? • Vad karakteriserar himlen långt norr ut? • Vilka stjärnbilder ingår i Sarvva? • Vilken roll spelar polstjärnan i älgjakten? Jag fick en tips av en bok som ha svaror kanske till denna frågor, alla böcker är utlånat och jag behöver att svara mina frågor och göra uppgifter så fort jag få hjälp, stöd och svar, länkar. Bok som handlar om mina frågor är den här: Baeivi Manno Nastit Bo Lundmark 1982 ISSN 0347-8114 om ni hittar andra böcker som har svar för det eller länkar skick till mig. Tack så mycket.
Svar: 

Vi kan börja med det enkla boken du efterfrågar. Ett mycket bra verktyg att känna till är Libris, en katalog där majoriteten av alla svenska folkbibliotek och universitets/högskolebibliotekens medier är sökbara.
Söker du i Libris efter Bæi'vi mánno nástit kommer du att se att boken finns på 31 bibliotek i Sverige. Är inget av dessa nära dig kan du fjärrlåna den. Du kan även söka på "samer stjärnkarta" och se att det nämns i en artikel i vetenskapstidskriften Forskning och framsteg från 1999 betitlad Samernas himmelska jakt. Du kan även prova att söka på "samer mytologi" och få en massa intressanta träffar.
Vad det gäller sidor på internet vill jag tipsa om två. Den ena samer.se som har en jättebra kontaktsida och den andra är till samernas bibliotek som bör ha koll på böcker om samer och den samiska kulturen.  Det är till dessa två sidor jag rekommenderar att du vänder dig till.

Hade du läst på vår sida Om oss hade du sett att vi inte svarar på multipla frågor.

14 september 2020 - 16:31

Kategorier