Samhällsekonomiska färger?

Besvarad av Jessica Olsson
Fråga: 
det finns samhällsekonomiska färger vit grå och svart ekonomi vilken inverkan kan dessa ha på din egna nationella och globala ekonomi
Svar: 

Hej

Den vita marknaden är den legala och öppet redovisade marknaden, vilket innehåller allt som var lagligt och tillåtet, medan den gråa marknaden är illegal handel med legala varor och tjänster. Illegal handel på den grå marknaden innebär att sånt som vanligen är tillåtet har gjorts om till något som inte är tillåtet eller okej.
Den svarta marknaden är illegal handel med illegala varor och tjänster. Där är allting otillåtet och olagligt och aldrig okej.

Hur detta kan påverka din egen nationella ekonomi och vidare sett den globala är en för mig väldigt stor fråga.
Gällande den vita marknaden tänker jag på den tidigare frågan jag svarade på, gällande globaliseringen och hur den påverkar ekonomin på olika sätt.

Den grå marknaden kan handla illegal import. Det är okej att handla men slutar handlandet vara vitt och legalt blir den grå och då är den inte längre på en bra nivå.

Gällande den svarta marknaden, som ofta handlar om bl a vapen och droger, och ett exempel på hur den kan påverka global och nationell ekonomi kan vara när det kommer till utpressning av företag och individer, och hur det som finns inom den gråa och svarta marknad kan börja ingå i som maktmedel.

Hoppas mitt svar tillförde en någorlunda bild av det du frågade efter.

Välkommen med fler frågor om det är något du undrar över.

Med vänlig hälsning,

Jessica Olsson
Bibblan svarar

 

11 december 2017 - 14:51