Rysk realism?

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Hej! Hej! Hej! Vad skulle ni rekommendera för böcker av ryska författare om man gillar bröderna karamazov, krig och fred, mästaren och margarita? Och vilka böcker skulle ni rekommendera om man gillar David Copperfield? Denna boklus tar gärna emot tips :)
Svar: 

Det låter som om du skulle djupdyka ner i Realismen. En fantastisk era.
Om vi fokuserar på de ryska 1800-tals författarna tycker jag att det kan vara värt att titta på exempelvis Ivan Turgenjev och Ivan Gontjarov. Gillar du den mer fantasifulla sarkastiska rösten rekommenderar jag varmt Nikolaj Gogol. I dessa sammanhang bör också de stora franska författarna som är från samma tid som Gustave Flaubert, Guy de Maupassant och Stendahl nämnas. Även Balsac som har en lite lättsammare ton än de förra. 

Pratar vi sedan Charles Dickens då tänker jag att Mark Twain och Harriet Beecher Stowe är författare som du kanske skulle uppskatta, kanske även Oscar Wilde. 

Gillar du ovannämnda författare för att de är fantastiska ordmålare rekommenderar jag varmt även Donna Tartt, vars historier och miljöbeskrivningar är underbara, likaledes om du gillar klassbeskrivningar kan du titta på exempelvis Muriel Barbery "Igelkottens elegans".

15 november 2019 - 12:41