Romaner Högdalen

Besvarad av Airi Palm
Fråga: 
Är nyligen inflyttad i Högdalen i Stockholm och undrar om det finns några bra romaner som utspelar sig i Vantörsområdet (närmast Högdalen/Rågsved/Hagsätra)?
Svar: 

Bäst är nog att fråga på ditt lokala bibliotek. Annars ges följande beskrivning av Johanna Mos deckare Vänd om och var stilla:
Andra boken med kriminalkommissarie Helena Mobacke vid Söderortspolisen. När en ung kvinna hittas död i Högdalen blir Helena ansvarig för utredningen. Dagen därpå hittas ytterligare en ung kvinna mördad i Älvsjö. Det finns inget som tyder på att de skulle ha dödats av samma person, men efterhand börjar ett samband anas.

Skådespelaren Kjell Begqvist har skrivit en självbiografi: Kjelle Berka från Högdalen - oklart hur mycket Högdalen som tas upp dock.

Anna Suvanna Davidsson: En apa i Rågsved: 
Efter en period av passionerat dejtande, hjärtesorg och en resa till Hollywood landar hon till slut i Rågsved. Där börjar hon åter bygga upp sig själv. Detta är en bok om att förlora sig själv för att sedan hitta tillbaka.

Sara Lövestam: Finns det hjärterum: 
Kouplan vill aldrig mer tänka på livet han en gång levde. Han har sitt uppehållstillstånd nu, och detektivuppdragen har bytts ut mot praktik på Farsta bibliotek. Jo, en sak lämnar fortfarande inte hans tankar: Vad har hänt hans bror? I Uppsala vaknar Victor Holmberg kallsvettig om nätterna. Hans förflutna släpper honom inte. Just när han trodde att det fruktansvärda var bakom honom, kommer de igen med förnyad kraft. Männen som aldrig slutar söka. I en trea i Hagsätra bor fem afghaner, tre afrikaner och två östeuropéer. För femton kronor i timmen städar de, lagar mat och serverar, duckar för gränspoliser och chefers chefer. När en av dem mördas är det som om det aldrig har hänt. I sökandet efter sin bror befinner sig Kouplan plötsligt i sitt sista detektivuppdrag, och tvingas möta skuggorna igen. Kanske har de aldrig lämnat honom. Finns det hjärterumär den fjärde och sista delen om den ovanlige detektiven Kouplan och hans liv.

Caroline Hainer: Åsneprinsen:
Personerna skildras med lågmäld och mild humor, med lika mycket värme som respekt och Hagsätra, barndomslandet, beskrivs med säker blick för stadsdelens egenart och ett par nävar vemod

6 juli 2020 - 19:49