Riddare, lek och allvar

Besvarad av Kristian Priemel
Fråga: 
Jag letar efter en bok, omslaget var blått. De handlade om barn, alla pojkar om jag minns rätt. De lekte riddare och leken blev till allvar. Ett barn dog. Kan en grävskopa varit med i boken? Vår lärare läste den högt när jag var drygt tio. De var år 00 ungefär. Något år plus eller minus. Boken var blank och plastig på omslaget, tror därför den var nyutgiven.
Svar: 

En bok som stämmer in på din beskrivning är: Benjamin Duva - riddare av Röda draken av den isländske författaren Fridrik Erlingsson. Den kom ut på svenska 1996. Omslaget är ovan mörkt i blått, och övergår i den nedre delen i gult som kontrasterar en svart siluett av hus, och har en sköld med ett bakomliggande svärd mitt på. En annotation från MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) beskriver boken så här.
Fyra pojkar i tioårsåldern bildar en riddarorden för att slåss för det goda och sätta stopp för ett gäng äldre killar som plågar yngre barn. Men vänskapen förbyts i fiendskap när en av dem bryter sig ut och bildar en rivaliserande orden. Detta får ödesdigra konsekvenser och riddarorden får ett tragiskt slut...

Skulle det inte vara rätt får du återkomma med din fråga med kompletterande detaljer så får vi gräva vidare.

17 augusti 2017 - 22:09