Per Anders Fogelströms biografi

Besvarad av Mats Johansson
Fråga: 
peranders fogelsrtöms biografi o hans littärera konst
Svar: 

Tack för din fråga!

Per Anders Fogelström föddes i Stockholm, där han växte upp på Söder - då för tiden en fattig stadsdel. Fadern emigrerade 1922 efter misslyckade affärer till Amerika, och återkom aldrig. Modern arbetade som kontorist och de ekonomiska villkoren var knappa. Per Anders Fogelström tog realexamen men lämnade gymnasiet efter ett år, blev bokhandelsmedhjälpare och så småningom journalist på olika tidningar, främst på Folket i Bild 1947-58. Som aktiv pacifist var han verksam i kampanjen mot svenska atomvapen, och 1963-77 var han ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Fogelström blev filosofie hedersdoktor i Stockholm 1976.

Per Anders Fogelströms uppväxt gav honom erfarenheter av stor betydelse för hans författarskap. Den fattiga miljön på Söder kontrasterades mot det rika Östermalm, där han gick i realskola och kände sig utanför (det sägs att han gick till skolan i en omsydd damkappa). Efter att 1947 ha debuterat med en diktsamling övergick han till att skriva romaner om ungdomsproblem. "Att en dag vakna" (1949) handlar liksom den samma år utgivna "Ligister" om arbetarungdomar på Söder. De slangord som användes i dialogerna var så nya att de krävde en bifogad ordlista som förklarade fik, lira, nobba, muggen, snut. Även "Sommaren med Monika" (1951) hade ett socialt motiv, men blev i Ingmar Bergmans filmatisering (1953) tokroligt nog mest omtalad för de erotiska scenerna mellan Harriet Andersson och Lars Ekborg (censuren ingrep). Både boken och filmen hade stora framgångar, och Fogelström fortsatte att skriva om Stockholm, ibland med självbiografiska inslag som i "I kvinnoland" (1954). Han kom även att skildra staden i en rad fackböcker, somliga illustrerade av Stig Claesson, han forskade grundligt i arkiv och använde sin långa journalistiska erfarenhet. Allt detta kom till nytta när han 1960 påbörjade den stora svit som gör honom till en av de främsta Stockholmsskildrarna.

   "Mina drömmars stad" (1960) är den första av fem böcker som sträcker sig från 1860 till 1968. Det börjar med att Henning förhoppningsfull flyttar till staden för att få ett drägligare liv men hamnar i misär och dör i tuberkulos 34 år gammal. Hans hustru Lotten för handlingen vidare, och deras dotter Emelie lever genom nästan hela serien. Böckerna blev en enastående publikframgång och lovordades av kritiken för sin förmåga att samtidigt levandegöra sina personer och presentera ett stort historiskt material. Seriens första del blev för övrigt till en mindre framgångsrik film i regi av Ingvar Skogsberg (1976).

   Under 1970-talet utgav Fogelström bland annat en mindre uppmärksammad romansvit från sin egen tid, inledd av "Upptäckarna" (1972). Men sedan återknöt han till den äldre historien, och lät "Vävarnas barn" (1981) ta avstamp 1749, drygt hundra år före "Mina drömmars stad". Även här är det de exploaterades villkor som skildras, och i "Krigens barn" (1985) gestaltas offren för de kungliga fälttågen. Med "Vita bergens barn" (1987) avslutas trilogin, som sträcker sig fram till 1860 och därmed ansluter till den tidigare romansviten. Sammantaget betraktas detta trettioåriga skrivprojekt som något av en bragd, även om somliga bedömare kritiserar svackor och böckerna inte ses som stilistiskt nyskapande. Till det som gjort Fogelström omtyckt i vida kretsar hör också hans brist på hätskhet trots allt elände han skildrade, den reformistiska framtidstro som återspeglade folkhemmets tidsanda. Den milda framtoningen hindrade inte att han kunde vara en stridbar debattör, som i boken "I stället för atombomb" (1958), eller som ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen. I sin självbiografi "Hem, till sist" (1993) hyllar han den kvinnovärld som omgav honom på Söder, i ett hus där det inte bodde några män. Det är kvinnorna som inte sviker, inte flyr, som kan verka svaga men uthärdar. (Källa Alex.se)

P A Fogelströms Vänner bevakar allt kring författaren, bl a detta material:

http://fogelstromsvanner.se/onewebmedia/Birgit_Peters_PAF_2006_dig2011_B... På deras webbplats kan du hitta annan matnyttig info.

mvh Mats Johansson

9 september 2015 - 11:33