Orden som formade Sverige

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Jag är på jakt efter en bok som kom ut för ca 6 mån sedan. Poulärkultur/-historia, idéhistoria. Stor och tung med blått omslag. Handlade om att vi inte har några gemensamma myter/övertygelser längre, och hur vi måste hitta en ny berättelse som folk. Ungefär. Kan ni hjälpa mig medtiteln på denna bok?
Svar: 

Det skulle kunna vara Elisabeth Åsbrinks "Orden som formade Sverige". Så här står det om boken på förlagets hemsida:

Det brukar ju heta att ”land ska med lag byggas”. Men kanske kan man lika gärna tala om att land ska med ord byggas? Det är genom citat, traditioner, modeord och sångtitlar som vi gör oss en bild av vårt sammanhang, vårt arv, vår nation. Men tider förändras, språk förändras, nya ord kommer till, andra går förlorade.
I denna bok gör Elisabeth Åsbrink en forskningsresa genom svensk historia och talesätt, från den (kungliga) svenska avundsjukan till #metoo, för att ta reda på hur orden format svenska värderingar och hur vi klär dessa värderingar i ord.

Det finns inte mycket som är självskrivet med de ord som vi uppfattar som grundstenarna i vårt nationsbygge. Däremot går det att på lite oväntade ställen hitta något som är typiskt svenskt, det vill säga en relativt tidig uppmärksamhet på kvinnors och barns rättigheter i Det går an och Barnets århundrade.

Men hur svenskt är egentligen ishockey? Och får man egentligen säga vad som helst ”i det här landet”?

Orden som formade Sverige  är en personlig, rolig och bitvis provocerande läsning av svenskheten, en nödvändig komplicering av ett nationalitetsbegrepp som på sina håll blivit väl enkelt.
 

https://www.nok.se/titlar/allmanlitteratur-sakprosa/orden-som-formade-sv...

Skulle detta var fel återkom med din fråga så provar vi igen.

27 oktober 2018 - 7:43

Kategorier