Omvandla rött guld till vitt guld

Besvarad av Andréa Haglund
Fråga: 
Hej! Kan man omvandla rött guld till vitt guld? Om nej, hur framställs vitt guld, är det vitt från början?
Svar: 

För att kunna besvara din fråga behöver jag klarlägga skillnaden mellan guld, rödguld och vitguld. 

Rent guld är ett grundämne som visserligen är kompakt men ändå är mjukt. Därför fungerar det inte att använda som det är i till exempel smycken. 
Guld som ska användas till smycken måste legeras, det vill säga blandas ut med andra metaller, för att metallen ska bli slitstark. 

Rödguld är guld som har blandats ut med koppar och ibland silver. Det är den här sorten som är vanligast när vi pratar om guldsmycken. I Sverige är den vanligaste nyansen roséguld, vilket innehåller 75% guld (18K), 8-9% silver och 16-17% koppar. 

Vitguld är guld som har blandats ut med nickel (används inte längre i Sverige) eller palladium och eventuellt andra metaller som silver, platina eller koppar. Ett smycke av vitguld på 18K innehåller lika mycket rent guld som ett smycke av rödguld. Sammansättningen kan till exempel vara 75% guld (18K), 10% silver och 15% palladium.

Vitguld är också oftast behandlat med så kallad rodinering, ett ytskikt vanligtvis av rodium. Detta för att inte guldfärgen ska synas i legeringen. 

Så med andra ord så kan man framställa både rödguld och vitguld av rent guld tillsammans med andra metaller, men man kan inte göra den blandningen ogjord, alltså inte plocka ur koppar ur rödguldslegeringen för att kunna skapa vitguld.

2 mars 2020 - 13:38