Om ljudbok och E-bok till student

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
om ljudbok o ebok till student, hur lånar jag tex den visuella texten libris har, jag har karlstads universitet som distansbas just nu, fler kurser kommer, har kort i sthlm
Svar: 

Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår din fråga.

 • En E-bok är digital bok som laddas ner från en någon form av tjänst. 
   
 • En ljudbok är en bok som lästs in, ofta av en skådespelare där bokens förlag ligger bakom. Denna bok får lånas/köpas av vem som helst. Sedan finns även något som kallas talbok eller Daisy, som publiceras av MTM (myndigheten för tillgängliga medier), som är inlästa böcker för dem som har någon form av läsnedsättning som dyslexi, synnedsättning eller liknande. Dessa böcker existerar som ett undantag i upphovsrättslagen och för att få tillgång till dem måste du gå via ditt bibliotek. Sedan finns då även E-ljudböcker som är inlästa ljudböcker som finns tillgängliga på webben precis som e-böcker.
   
 • Libris är bara en katalog där majoritet av svenska biblioteks böcker är listade och visar var de hittas någonstans, det är ingen tjänst varifrån du kan låna böcker. I vissa fall kan du hitta dokument i fulltext som är nedladdningsbara.
   
 • Du har alltid möjlighet att fjärrlåna fysiska böcker till ditt närmsta bibliotek (detta gäller dock inte e-böcker).
   
 • E-böcker är knutna till ett fysiskt bibliotek och olika bibliotek har olika bestånd (eftersom varje enskilt lån kostar biblioteket pengar). Således krävs det att du har lånekort på det bibliotek som har den e-bok du vill låna (eftersom folkbibliotekens e-böcker handlar om att tillgängliggöra information för kommunens invånare eftersom det är de som betalar). 

Så helt enkelt, gå till ditt närmsta bibliotek och prata med dem om hur de bäst kan hjälpa dig.

18 november 2019 - 10:48

Kategorier