Om att läsa genrer man normalt inte läser

Besvarad av Martin Lövstrand
Fråga: 
Om att läsa genrer man normalt inte läser Ibland får jag ett ryck och tänker att jag skall vidga min litterära horisont. Då får jag för mig att jag skall läsa just en av de genrer jag över huvud taget inte skulle överväga att titta på –för att jag tror att det jag vet om dem innebär att de är totalt ointressanta för mig. Med anledning av detta skulle jag vilja reda på böcker typiska eller mer berömda och någorlunda läsliga för icke-entusiasten i genrer som inte är min naturliga hemvist. Listan på grejer jag inte har läst är förstås lång, egentligen oändlig, så försök inte svara på allt. Kan ni svara på lämplig bok i kanske tre genrer är jag mycket glad och tacksam. Postmodern-superpretto-stream-of-consciousness-jag-är-fin-för-att-använda-vettig-interpunktion-litteratur typ ”I sökan efter den tid som flytt” av Proust. Finns det något i denna genre som är någorlunda berömt men inte helt obegripligt och oändligt långt? Eskapistisk romantik ”romance”. Jag har redan klämt den verkliga klassikern på området ”Tristan och Isolde” (vedervärdig!). ”Den unge Werthers lidande” är en av mycket få böcker jag helt enkelt inte kunnat förmå mig att läsa slut. Harlequin skall vara känd för denna litteratur i modern tappning och ibland används förlagets namn som beteckning på hela genren. Finns det någon typisk eller mer känd roman i denna genre. FLN (Flärd, lidelse, njutning) det så kallade ”tantsnusket” är det samma sak som den eskapistiska romantiken eller är det något väsentligt annat? I så fall vad är den mest kända boken i genren? Uppblåst, självgod, kändissjälvbiografi, kemiskt ren från all riktig självkritik och utgiven medan kändisen var vid liv. Det närmaste jag läst en sådan är ”Mein kampf” (att kämpa sig genom den var en bedrift) eller möjligtvis Guillous ”Ondskan”. Finns det något modernare? Vad finns det som är riktigt känt i genren ”nyckelroman”? I så fall finns det någon version publicerad med ”nyckeln”? (Utan den känner jag bergis inte igen personerna eller händelserna.) Det närmaste jag läst är väl Dantes gudomliga komedi men där behövs ju ingen nyckel, kändisarna står där med äkta namn. Vad är de mest kända i genren ”uppbyggelselitteratur”? Jag har redan läst Ciceros ”Samtal i Tusculum” ifall den skall räknas dit. Stephen King är väl närmast synonym med modern skräck. Är någon av hans mer kända verk inte en sabla tegelsten? Går det att få tag i en återproduktion av en riktig ”penny dreadful”? Har ni någon riktig ”Edisonade” på Stockholms stadsbibliotek? Herderomantik har visst varit riktigt stort någon gång eller kanske flera gånger. En av de mest kända skall visst vara X&Y, där X är Auca-någonting. Jag hittade den inte i sökfunktionen för Stockholms stadsbibliotek. Går det att få tag i en riktig medeltida ”fabliaux”? Det enda jag läst är Decamerone och det skall visst vara en senare, rumsrenare ättling. Den där killen som blev synonym med moralpaniken kring kioskdeckaren, var det Nick Carter?
Svar: 

Vad gäller proustliknande "superprettoböcker" skulle jag rekommendera Thomas Bernhard, gärna hans "Självbiografierna" som nu finns i en samlad utgåva. Andra böcker i den genren om jag förstått dig rätt skulle kunna vara  "De femtontusen stegen" av Vitaliano Trevisan. Jon Fosse är också bra, t ex hans "Melancholia". En till svenska alldeles nyöversatt ungrare känd för långa meningar är László Krasznahorkai med sin bok "Motståndets melankoli". Mina personliga favorit är annars Claude Simon som kan vara snårig att komma in i men som är väl värd besväret. Simons bästa enligt mig är "Triptyk" och "Saklära".

Dimman av Stephen King är endast 214 sidor lång

Det stämmer att Nick Carter orsakade moralpanik för drygt hundra  år sedan. En bok i ämnet är "När Nick Carter drevs på flykten : kampen mot "smutslitteraturen" i Sverige 1908-1909" av  Ulf Boëthius
För listor över böcker i olika genrer, vill jag varmt rekommendera Christian Peters 3 suveräna listböcker  "100 mästare och deras bästa verk" som listar böcker efter ländetr och "Återigen 100 mästare och deras bästa verk" som sorterar  efter tema och "Ytterligare 100 mästare och deras bästa verk" som listar böcker efter genrerna Drama Poesi Epos Novell Essä Självbiografi Idéer Saga Äventyr Resor. I genren "idéer" finns filosofiska klassiker och där hittar du förhoppningsvis något man kan kalla uppbyggeligt.

För information om Stockholms stadsbiblioteks bestånd är det bäst att vända sig till Stockholms stadsbibliotek.

20 oktober 2014 - 15:38