För- och nackdelar med alkoholreklam

Besvarad av Nils Grönlund
Fråga: 
För och nackdelar med alkoholreklam? Motivera
Svar: 

Hej!

Tack för Din fråga!

Vad gäller för-och nackdelar med alkoholreklam får Du själv fundera på vilka dessa är. Men Du skall få några källor till Din hjälp; två som handlar om reklam i allmänhet och fyra som handlar om alkoholreklam i synnerhet:

  • Två bra Wikipediaartiklar med många referenser, om reklam allmänt: på svenska och på engelska. (OBS! Länkarna öppnas i nya fönster.)
  • IQ är ett dotterbolag till Systembolaget med syftet att verka för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Här (OBS! Länken öppnas i ett nytt fönster.) hittar Du deras rapporter om alkoholreklam.
  • Hos Konsumentverket (OBS! Länken öppnas i ett nytt fönster.) hittar Du vilka lagar och regler som gäller för alkoholreklam. I högerspalten kan Du välja på alkoholreklam på internet, i tidning samt i radio och TV.
  • En sökning på Regeringens hemsida på "alkoholreklam" (OBS! Länken öppnas i ett nytt fönster.) ger en hel del matnyttiga träffar om remisser m.m. men framför allt hur man tänker angående detta från statens sida.
  • "Vi betalar ett högt pris för alkoholreklamen". En debattartikel (OBS! Länken öppnas i ett nytt fönster.) i Dagens samhälle från den 2015-02-02 skriven av en professor i socialmedicin/beroendeläkare och IQ:s VD.

Lycka till med Ditt arbete! :)

//Nisse

9 mars 2020 - 10:20