Nyfödda som stals från sjukhus i Serbien mellan 1970-1990.

Besvarad av David Nilsson
Fråga: 
I Serbien stals bebisar från sina mödrar när de föddes på sjukhus. Lämnades något av barnen tillbaka till sina föräldrar?
Svar: 

I Serbien, främst i Belgradområdet, försvann nyfödda barn spårlöst i samband med födseln. Detta pågick från 1970 till 1990. Bara några få har återfunnits av sina biologiska föräldrar.

Under den här perioden fick många föräldrar veta att deras nyfödda barn hade avlidit i samband med, eller strax efter, födseln. Men de fick aldrig se kropparna. Det finns därför en stark misstanke om att många av dessa barn inte dött utan utsatts för människohandel och adopterats bort.
     
Enligt en vetenskaplig artikel skriven av forskarna Nenad Radovic, Alexandar Boskovic och Zoran Pavlovic på University of Criminal Investigation and Police Studies i Belgrad misstänker flera hundra föräldrar att deras barn blev bortförda vid födseln. Hur många som faktiskt blev bortförda är oklart. Men endast ett hundratal (ca 120) barn har återfunnits av sina biologiska föräldrar.

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter har nyligen tagit upp ett fall där en förälder krävt att den serbiska staten vidtar åtgärder för att kunna svara på vad som hände med hennes (och andras) nyfödda barn. Domstolen har i sin dom uppmanat Serbien att göra allt för att föräldrarna ska kunna få svar på vad som hände. Här kan du läsa mer om detta fall på domstolens sida.

Klicka här för en länk till den vetenskapliga artikel som ovanstående fakta är hämtade från.

30 augusti 2020 - 8:36

Kategorier