Nya arter på nya platser?

Besvarad av Gunilla Fors
Fråga: 
Hur uppstår en befintlig art av något på en ny plats? Exempelvis så har det aldrig funnits musslor vid vår stuga, men för något år sen dök det plötsligt upp och nu är de där varje sommar. Hur kom de dit? Stugan ligger på en ö i bottenviken, i Luleå skärgård. Det är djupt hav och de finns nu i den långgrunda viken. Har de vandrat i det djupa havet och hittat vår vik? Ett annat exempel är silverfiskar i en kompis badrum. En dag fanns de bara där. Hur kom den första silverfisken till just deras badrum?
Svar: 

När det gäller spridningen av befintliga arter till ett helt nytt område, så har Havs- och vattenmyndigheten gjort en sammanställning över olika möjliga spridningssätt – t.ex. via sjöfart och båtar, vattenbruk och utsättning, fiskeredskap osv. Läs mer på den här webbplatsen:

Hur sprids främmande arter?
https://www.havochvatten.se/hav/fiske--fritid/arter/frammande-arter/hur-sprids-frammande-arter.html

När det gäller silverfiskarna i badrummet har de nog funnits i eller utanför huset hela tiden och intagit badrummet när det blev tillräckligt fuktigt och varmt - och ev. lite extra smutsigt - för att de skulle trivas. Läs mer i följande artikel: 

Varför håller silverfisken till i badrum?
https://illvet.se/djur/insekter/silverfisk-var-kommer-de-fran-och-vad-ar-de

4 juli 2018 - 20:08