När och hur blev Näcken en naken figur?

Besvarad av Emma Johansson
Fråga: 
När och hur blev Näcken en naken figur? Jag har förstått att han från början hade kläder liknande en tomte. Men idag föreställer man sig ju Näcken naken. Och vi har ju även uttrycket "näck" som betyder naken.
Svar: 

Ordet näck kommer sannolikt från ett germanskt ord som betyder 'bada' eller 'tvätta'. Andra ord för näcken är till exempel strömkarlen eller strömkarlen och vad mankallade näcken anpassades ofta efter det vatten som fanns i närheten. Näcken var i gammal folktro oftast inte naken utan han kunde uppträda som en gammal gubbe med långt grönt eller vitt hår och skägg och klädd i grått med en röd luva, alltså som en tomte som du beskriver. Han kunde byta skepnad och till exempel uppträda som en kvinnas fästman och på så sätt lura henne. ( www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/for-dig-i-skolan/arkivvaskan/nacken-och... )
Det är först under nationalromantiken det blir vanligare att avbilda näcken som naken, som till exempel i Ernst Josephsons målningar från slutet av 1800-talet. ( http://www.historisktidskrift.se/fulltext/2011-3/pdf/HT_2011_3_590-620_h... )
Vill du läsa mer om näcken så är ett tips att besöka närmsta bibliotek och låna en bok av Ebbe Schön, till exempel ”Älvor, vättar och andra väsen”.

16 maj 2019 - 7:35

Kategorier