Var hittar jag litteratur om identitet och bekräftelsebehov?

Besvarad av Maria Sanderi
Fråga: 
När jag fick barn fick jag en identitetskris - vem är jag när jag inte längre är "hon som behagar" männen med sitt utseende och sätt? Nu är jag mamma och inte intresserad av att "göra mig till" för andra längre, men det har varit så stor del av mig förr - hur hittar jag mitt nya jag? Söker litteratur om identitet och bekräftelsebehov t.ex.
Svar: 

Här kommer några tips om böcker som rör mammarollen, personlig utveckling och självkänsla. Har du ändå inte fått det du letade efter, så hör av dig. Det finns fler böcker att leta reda på.

Kaos i kvinnohjärnan, av Mia Lundin
“Kaos i kvinnohjärnan” är första boken som tar upp emotionella symtom och frågor kopplade till hormoner och obalans i hjärnans kemi. Som läsare får du del av samma vishet, rådgivning och resultat som Mias patienter får i på hennes privata mottagning. Lite mer medicinskt.

Mammarollen; I huvudet på en mamma, av Hanne Kjöller
En bok om hur det känns att bli mamma

Nödrop från Lyckobubblan, av Johanna Stenius
Om att det är lätt att älska sina barn men att älska sin roll och sin identitet som förälder är mycket svårare.

Vem är det som bestämmer i ditt liv? Av Åsa Nilsonne
Boken kan användas som en självhjälpsbok och riktar sig då till alla som vill vara mer medvetet närvarande i sina liv. Mindfulness

Att leva ett liv, inte vinna ett krig : om acceptans, av Anna Kåver,
Ett accepterande förhållningssätt innebär inte att avstå från att söka förändring i en svår situation, utan att sluta föra krig mot tillvaron och sig själv. Acceptans innebär att välja att se både sin inre och yttre verklighet, utan att fly eller döma den.

Tillsammans : om medkänsla och bekräftelse, av Anna Kåver och Åsa Nilsonne
Genom att utveckla din medkänsla, både med andra och med dig själv, kan du fatta kloka beslut. Genom att bekräfta andra, och dig själv, kan du både visa och få respekt.

Kärlekens energi,  av Ingalill Roos
Handlar mycket om vikten av att lära känna oss själva på djupet. Är jag den person jag vill vara? När gör jag något gott för mig själv? Vad ger mig kraft och inspration?

Värsta mamman, av Polly Williams (En roman)
Amy Crane genomgår en kris i livet. Det är sex månader sedan babyn föddes och hon ser fort farande gravid ut. Inga kläder passar längre och hon kommer inte ihåg när hon senast vaxade benen, eller hade en orgasm. Den nya rollen som mamma får henne att börja fundera över sin egen barndom, tankar som väcker gamla, plågsamma frågeställningar till liv.

Våga vara den du är, av Mia Lehndal

Med hjälp av övningar, exempel och inspirerande tankar lär hon dig att skärskåda de värdesystem som styr dig, att ifrågasätta "sanningar" som du fått med dig från andra och gjort till dina, att våga göra det du längtar efter, att leva i nuet och stärka din självkänsla – och på så sätt bli skapare av ditt eget liv.

Självkänsla nu! : din personliga coach visar hur, av Mia Törnblom
På ett enkelt och tydligt sätt visar författaren hur vi kan stärka självkänslan och bli medvetna om den egna personlighetens värde. (fortsättning: Mera självkänsla!)

1 december 2014 - 21:44

Kategorier