Metall i svenska mynt och Sveriges första kung

Besvarad av Sofia Murray
Fråga: 
Vilken metall består våra nuvarande mynt av? Vilken var Sveriges första kung?
Svar: 

På Riksbankens hemsida hittar du information om våra mynt, http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/Mynt/Nya-mynt/

Som Sveriges första kung brukar man räkna Olof Skötkonung, men läs gärna här om hur knepigt det är att ange vem som faktiskt var den första kungen: http://blog.svd.se/kunglighistoria/2010/02/14/var-forste-kung-an-en-gang/

Olof Skötkonung var en svensk kung under vikingatiden. Han härskade från 990-talet till sin död 1022. Man brukar säga att Olof Skötkonung var den förste kung som härskade över både Svealand och Götaland. Men Sverige blev inte ett enat land förrän på 1100-talet.

Olof Skötkonung döptes vid Husaby källa i Västergötland omkring år 1000 och anses vara den förste kristne kungen i Sverige. Namnet Skötkonung betyder troligen ’skattkonung’, men ingen betalade skatt till Olof. Kanske betalade han själv skatt till den danske kungen.

Olof Skötkonung var son till Erik Segersäll. Olofs dotter Ingegerd gifte sig med den ryske storfursten Jaroslav. Hon blev senare helgon i rysk-ortodoxa kyrkan under namnet Anna av Ryssland.

Källangivelse
Nationalencyklopedin, Olof Skötkonung. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/olof-skötkonung (hämtad 2017-09-04)

 

1 september 2017 - 14:03

Kategorier