Medeltida kungligt mord i Danmark

Besvarad av Anngerd Thegel
Fråga: 
Hej! Det har sagts mig att en medeltida jul, mördades/dog flera danska kungligheter under mystiska omständigheter. Vet du vilket år detta var och var man kan läsa om denna/dessa tragiska händelse/händelser? Jag önskar ett konkret svar och inte en hänvisning till att jag kan googla på Internet.
Svar: 

Jag har inte hittat så mycket om detta mord, men kan det vara det jag hittar i bifogade länk? Där finns också några litteraturhänvisningar som jag bifogar.

Dansk biografisk Lexikon / IV. Bind. Clemens - Eynden
Nat. Beckman: Cecilia i Svenskt biografiskt lexikon (1927), urn:sbl:16520, hämtad 2015-02-14.]
Dansk biografisk Lexikon / IV. Bind. Clemens - Eynden

Cecilia Knutsdotter, född 1081/85, död efter 1131, dansk kungadotter. Hon var dotter till kung Knut den helige av Danmark och Adele av Flandern och syster till Ingegärd Knutsdotter av Danmark. Gift med Erik jarl i Västergötland.

Då hennes far avsattes år 1086 lämnade hennes mor Danmark och återvände till Flandern, medan Cecilia och hennes syster följde med sin farbror Erik och hans hustru Bodil, som blev deras fosterföräldrar, till exil i Sverige. Systrarna blev båda gifta med svenska stormän. Cecilia återvände till Danmark med sin man, där maken blev Jarl over Falster och paret bosatte sig på Haraldsted vid Ringsted. Hon omtalas senast 7 januari 1131, då Knud Lavard skulle besöka dem sedan han firat julen hos kung Niels i Roskilde. Cecilia misstänkte att Knud skulle bli dödad och försökte förgäves få honom att avstå från sitt möte med Nils son Magnus. Knud mördades alltså (sannolikt) av sin kusin och rival Magnus den 7 januari 1131. Efter helgonförklaring av Knud fick denna dag benämningen Knudsdagen (Tjugondag Knut). I samband med ändring av kalendern under 1600-talet kom Knutsdagen istället att infalla den 13 januari.

Cecilia hade sönerna Knut och Carl.

Jag hittade också en bok här på Västerås stadsbibliotek:Kda Danmarks historie. Bd 3 1963
Där finns ett kapitel som heter: Et Mord og dets Folger
Där berättas det om denna händelse, lite mer utförligt.

26 december 2017 - 23:50

Kategorier