Lindgren och Gripe

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Jag letar efter namnet på två ungdomsböcker jag läste i början av 2000 - talet. Den första boken handlar om en grupp barn som leker vad jag tror är röda vita rosen, flickor mot pojkar, vill minnas att en del av barnen är sommargäster eller liknande, flickan som boken följer bor granne med en av pojkarna. Den andra boken handlar om en flicka som flyttar in i en lägenhet i ett gammalt hus, bakom huset finns en trädgård med rosor, jag tror hon hittar en docka nergrävd i trädgården, tror det är något med en bänk och tidsresa till den tid då dockans ägare bodde i huset eller något liknande också.
Svar: 

Med gemensamma krafter kom vi fram till att den första boken med allra största sannolikhet  är Astrid Lindgrens "Mästerdetektiven Kalle Blomkvist".
Mästerdetektiven Blomkvist är bara tretton år, men en mycket skicklig detektiv i alla fall. Han bor i en liten idyllisk småstad tillsammans med Anders och Eva-Lotta. Glada strider utkämpas mellan Vita Rosen och Röda Rosen, och allting är så härligt som det bara kan vara när man har sommarlov. Men så händer något som bryter av leken och kastar mästerdetektiven och hans vänner in i livsfarliga äventyr. "Ett farligt yrke, detektivyrket", säger mästerdetektiven. Och han har alldeles rätt.

Den andra är förmodligen  Maria Gripes "Agnes Cecilia, en sällsam historia"
Maria Gripes "sällsamma historia" handlar om den föräldralösa Nora, som visserligen har det bra hos sina släktingar, men inte upplever sin tillvaro hos dem som något självklart. När Nora är 15 år flyttar de till en gammal lägenhet och märkliga saker börjar hända. Klockan går baklänges, rummet förändras, de döda blir närvarande och en docka nästa levande. Nora dras in i ett magiskt äventyr, som hjälper henne att slutföra sorgearbetet efter föräldrarna och finna sin egen identitet. "Det hände nästan bara när Nora var ensam hemma /.../ Övernaturligt ville hon helst inte kalla det med tanke på hur lite hon visste om såna saker, men obegripligt." Även om de spänningsskapande elementen aldrig blir till självändåmål hos Maria Gripe, så finns de ändå där, till de yngre läsarnas förtjusning. Eller som Maria själv uttrycker det: "Fantasin får inte förlora kontakten med verkligheten, då blir det bara fantasterier och inte roligt längre." Agnes Cecilia hör, tillsammans med Tordyveln flyger i skymningen, till Maria Gripes mest lästa och älskade böcker världen över. De efterfrågas ständigt, var vi nu ger ut dessa dessa två klassiker på nytt.

21 april 2020 - 1:56