Letar efter en bok jag läste på 90-talet

Besvarad av Gustav Hedlund
Fråga: 
Letar efter en bok jag läste på 90-talet. Tror den hette något i stil med "den döende dandyn" men en googling ger inga ledtrådar. Den handlade om en ung man som bor i Sthlm. Han kommer från en välbärgad familj och förväntas göra karriär. Istället börjar han dela ut reklam och väljer ett leva för dagen-leverne. Minns få detaljer annat än att den var rolig, sannolikt författad av en svensk, samt att han sålde alt fick sina leasingmöbler hämtade varpå han byggde en soffa med den reklam han var tänkt att dela ut. Har velat läsa om denna bok i flera år. Tacksam för svar!
Svar: 

Hej! Boken du säker är med stor sannolikhet Stefan Ekbergs Den döende yuppien eller Plastrebellen eller Född -68. Boken kom ut 1992  och handlingen lyder som följer:

”Erik, 23 år, fastighetsmäklare i Stockholm i början av 1990-talet, den ekonomiska guldålderns övergående klippdagar. Han plågas av ångest och är trött på jobbet och hetsjakten på framgång och status. Han bryter med sitt tidigare liv, till föräldrarnas och flickvännens förtvivlan, börjar dela ut tidningar och möter en brokig samling dagdrönare och drömmare. Skarpsynt tidsskildring med inslag av svart absurd humor.”

 

7 januari 2017 - 0:47