Letar efter böcker som handlar om Dysfunktionella familjer och en Dysfunktionell uppväxt

Besvarad av Marta Fernandez...
Fråga: 
Letar efter böcker som handlar om Dysfunktionella familjer och en Dysfunktionell uppväxt.
Svar: 

Begreppet dysfunktion är enligt NE "medicinsk och psykologisk term för störd eller rubbad funktion hos ett organ eller i en psykisk process". Det betyder att det kan handla om fysiska, psykiska och kognitiva nedsättningar. Jag har sammanställt några boktips.

Biografier:

Gul utanpå av Patrik Lundberg - Skildring av utanförskap och tillhörighet. Om hur det är att inte känna sig hemma någonstans. Det är också en livsomvälvande resa och ett sökande efter rötter. 
Livet nästa av Ramona Karlsson - Missbruk i hemmet och fysiska övergrepp. Huvudpersonen utvecklar olika psykiska problem: ätstörning, självskadebeteende, ångest, emotionellt instabil personlighetsstörning samt post traumatiskt stressyndrom.

Skönlitteratur:

Fågelburen av Lisa Jewell - en varm och charmig familjesaga med en rejäl dos svärta i botten
Svinalängorna av Susanna Alakoski - Tidlös barndomsskildring där missbruk och socioekonomisk utsatthet är kärnan.
Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper - Skildringen av en dysfunktionell familj i ett tragikomiskt relationsdrama.

Självhjälp:

Jag och min mamma av Liria Ortiz - Boken är skriven för dig som har haft eller har en besvärlig relation med din mamma eller någon annan nära person och är pedagogiskt upplagd.

På sidan vuxnabarn.nu finns det en hel del boktips på självbiografier av barn till dysfunktionella föräldrar, läs gärna mer här:

http://vuxnabarn.nu/vuxna-barn/sjalvbiografier-av-barn-till-dysfunktione... 

Källa:

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/dysfunktion 

Jag hoppas att du uppskattar något av boktipsen.

22 februari 2018 - 14:51