Låten Balladen om Nalen

Besvarad av Anna Falk
Fråga: 
Hej! Jag har en fråga om låten "Balladen Om Nalen" av Lalla Hansson (vilket är en svensk version av låten "American Pie") från 1973. Vad är texten till refrängen? Dvs vad är texten mellan "Så hej då..." och "säg mig var det nånting ni [stal?]". Det är inte möjligt att hitta låttexten på Internet till denna kulturhistoriskt viktiga låt. Kan hända tycker andra att texten är lätt att höra. Men vad jag förstår är där en eller två kulturella referenser som jag inte greppar. Tack på förhand!
Svar: 

Jag har inte funnit låttexten i tryckt form. Efter att ha lyssnat igenom låten har jag kommit fram till att refrängens text är:
Så hej då fröken bildis journal
Personalen där på Nalen nå(r) mitt norra real
Ett andra hem för många rastlösa barn
Kära stan säg var det nånting ni stal
Säg mig var det nånting ni stal

Bildis journal syftar troligen på den mycket populära veckotidningen Bildjournalen som gavs ut 1954-1969. Här är en artikel om Bildjournalen i webbtidskriften Dast Magazin och här är en text om "Bildis" på Förlaget Premium Publishings hemsida. Boken om Bildjournalen finns att låna på biblioteket.
Det populära musik- och dansstället Nalen i Stockholm stängdes 1968. Det fanns planer på att riva huset, men det fick stå kvar. Nalen blev nöjeslokal igen 1998. Läs mer om Nalen på Wikipedia. Där omnämns också Lalla Hanssons låt.
Gymnasieskolan Norra Real har funnits länge. Du kan läsa om Norra Reals historia på Wikipedia.
 

5 mars 2019 - 22:36