Lästips till flicka som gillar Ninja Timmy.

Besvarad av Ann Nilsson
Fråga: 
Min dotter har just läst ut serien om Ninja Timmy och vill gärna ha tips på andra serier att sätta tänderna i. Förutom böckerna om Ninja Timmy har hon bland annat älskat böckerna om Mystiska Milla, de olika serierna av Martin Widmark, Cirkusdeckarna och Legenden om örnfolket. Hon läser gärna och mycket i olika genrer, kanske allra helst fantasy och deckare, men det får inte bli för läskigt. Har ni några tips på andra serier som kan tänkas falla henne i smaken? Tack på förhand!
Svar: 

Bra böcker som har magiska inslag är t.ex. Martin Olczaks 3 serier om Jack. Den första serien heter Jakten på Jack och den börjar med boken "Trolldom i Gamla stan". En äldre serie som är riktigt bra är Gull Åkerbloms Inez-böcker. Den serien börjar med "Trolleri, Inez!". Om de inte går att köpa, så vänd dig till ditt närmsta bibliotek och se om de finns där att låna. Mats Strandbergs Monster-serie är populär bland barn (och den är lagom spännande). Första delen heter "Monstret i natten". Sen kan Katarina Ros böcker om Anton och spökena va intressanta. Där heter första delen "Rädda Sefira". Jo Salmson har skrivit flera fantasyserier för yngre barn, t.ex. Almandrarnas återkomst och böckerna om Tam. Roald Dahl har många böcker som passar bra att läsa högt, men även att läsa själv, t.ex. "Kalle och chokladfabriken", "Herr och fru Slusk" och "Matilda" (vänta med "Häxorna" som är mer skrämmande). När det gäller deckare och mysterieböcker kommer säkert Rose Lagercrantz böcker om flickan Humlan passa bra (första delen heter "Mysterium för utomjordingar").

Bra kapitelböcker som inte har magiska inslag är t.ex. böckerna om Dunne av Rose Lagercrantz (första delen heter "Mitt lyckliga liv"), Marie Oskarssons serie om Jack & kärleken ("Fråga chans" är första delen) och Kerstin Lundberg Hahns bok "Lyckokakan" (och fortsättningen "Mandelhjärtat"). 

Hoppas hon hittar några nya favoriter bland dessa!

28 mars 2018 - 20:41