Lästips till 5-åring

Besvarad av Tina Kolström
Fråga: 
Vi undrar om ni har några lästips till en femåring som just har läst ut Frida Nilssons Det tunna svärdet. Det hon tyckte extra mycket om med just den boken var att den var tjock så hon fick vara kvar i äventyret länge, att det fanns likheter med nordisk mytologi och att den var lagom läskig. Tidigare har hon även uppskattat t.ex. Roald Dahls olika böcker, Ronja Rövardotter och boken Ylvania. Eftersom hon läser själv är det bra om det inte blir allt för läskigt (Harry Potter fungerar t.ex. bara som högläsningsbok tillsammans med en vuxen), men hon vill samtidigt läsa något som utmanar henne. Har ni några förslag på böcker som skulle kunna fungera?
Svar: 

Hej! Jag har försökt hitta några böcker som skulle kunna passa. Om "Det tunna svärdet" var en favorit kan jag tipsa om att Frida Nilsson skrivit ytterligare en fantasy-bok för yngre läsare, boken heter "Ishavspirater". Här nedan är en lista på äventyrsinriktade böcker för yngre läsare som ni kan prova:

Holly Black - Vättar i väggarna (första delen i Spiderwick serien)
Kate DiCamillo - Edward Tulanes fantastiska resa
Kate DiCamillo - Sagan om Despereaux
C.S. Lewis - Narnia-serien, hoppa över första boken och gå direkt på "Häxan och Lejonet", den första boken "Min morbror trollkarlen" kan man läsa fristående efteråt eftersom den inte hänger ihop på samma sätt som resten av serien
Jo Salmson - Serien om Häxfolket som börjar med boken "De stulna barnen", för äldre barn finns också serien om Drakarnas öde som börjar med "Stjärnstenen"
Henrik Tamm - serien om Ninja Timmy som börjar med boken "Ninja Timmy och de stulna skratten"

Utöver böckerna ovan är serien Amulett av Kazu Kibuishi mycket populär bland  barn som gillar fantasy/äventyr. Och riktat till lite äldre barn så skriver Cornelia Funke många fantastiska äventyr och fantasy-berättelser, men de kanske fungerar bäst för högläsning eftersom de riktar sig till samma åldersgrupp som Harry Potter.

9 april 2018 - 20:23