Karamellisering av socker

Besvarad av Ella Styf
Fråga: 
Varför karamelliseras socker snabbare om sockret är upplöst i vatten?
Svar: 

Karamellisering förändrar sockrets kemiska struktur genom upphettning och kan gå till på olika sätt. Det vanligaste är att man smälter sockret i en stekpanna, men man kan också först göra en sockerlag innan upphettning. Då sönderdelas sockret lättare i de olika monosackariderna glukos och fruktos, vilket gör att själva karamelliseringen äger rum vid lägre temperatur, vilket gör att det går fortare. Det handlar helt enkelt om kemi! Vill du läsa mer om detta kan du läsa i boken "Matmolekyler : kokbok för nyfikna" av Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström. Den finns att låna genom ditt bibliotek. Länk till boken finns här:http://www.kunskapskokboken.se/action/subProductCuisineGroup;jsessionid=...
 

26 november 2019 - 13:14

Kategorier