Böcker för barn om våld och övergrepp

Besvarad av Airi Palm
Fråga: 
Kan ni rekommendera några böcker för barn som behandlar ämnen som våld och övergrepp?
Svar: 

Många bibliotek har temahyllor för mindre barn om olika ämnen som till exempel det du frågar efter. Här är några böcker för olika åldrar och med kort referat från Bibliotekstjänst:

Sussie Weinold: Det gör ont när pappa slår mamma. Faktabok för barn

Sara Lind: Du sitter på min plats
En ambitiös berättelse om maskrosbarnet Amandus och hans storasyster Lotta som håller ihop och länge döljer för andra vuxna hur de har det hos sin pappa. Pappa missbrukar alkohol, slår Amandus och förgriper sig sexuellt på Lotta. Men de två barnen har andra kloka vuxna omkring sig, speciellt mormor och morfar, som bor på en gård på landet. Från 10 år.

Nina Ljungberg: Snaskgubben
Som de flesta vet så finns det vissa vuxna som försöker lura barn genom att locka dem med godis. Huvudpersonen i boken Snaskgubben kallar dessa fula män för Snaskgubbar, eftersom de ger bort snask när de tänker på snusk. Huvudpersonen i boken (som är könsneutral för att både killar och tjejer ska kunna känna igen sig) träffade på en Snaskgubbe i lekparken. Nu berättar hen sin historia eftersom hen tycker att det är viktigt för barn att lära sig hur man ska kunna känna igen en Snaskgubbe och hur man lär sig undvika en sådan. Boken vänder sig till barn i åldern 5 till 10 år, är lättläst och bra anpassad för sin målgrupp.

Christina Wahlden: Ingen du känner
Fatma har precis gått ut nian. Varje år på sommarlovet åker hennes familj på semester till släkten i Turkiet. Just det här året är hennes bästa vän Aida orolig för att Fatma ska bli bortgift. Fatma oroar sig inte, hennes mamma och pappa skulle aldrig gifta bort sin egen dotter. Väl på plats i föräldrarnas hemland förstår Fatma snart att Aida har haft rätt. Bröllopet är planerat sedan länge och hennes pappa har redan gjort upp om betalningen med Fatmas blivande man. Efter en chockartad vigsel tvingas Fatma snart iväg med den mycket äldre maken och blir fånge i hans hus. Som tur är har hon fortfarande sin mobiltelefon kvar och kontakten med Aida blir nu hennes enda livlina. Från 12 år.

Mattias Lönnebo: Nattens jägare
Emma ser en man kasta sig framför tåget. Hans avskurna hand håller en kedja med en amulett som Emma tar. Emma är en tonårstjej i Uppsala och när Tomas, en skolkompis, frågar om hon vill komma med på en fest blir hon glad. I lokalen finns nazistsymboler och folk bär hakkorsarmbindlar och lyssnar till rasistisk musik. Tomas är helt förförd av ledarens retorik, medan Emma blir förfärad. I en annan värld, långt borta och ändå nära som i en dröm, lever Gahiji och hans son Sentwali. De båda är hamnskiftare, ibland människohamn ibland kraftfulla pantrar. Ondskan lurar också här och till slut måste Gahiji ge sig själv som offer för att godheten skall segra. Från 13 år.

12 september 2015 - 21:41