Kan människor som varit i länder med ebolautbrott komma till Sverige?

Besvarad av Peter Stenberg
Fråga: 
Tar Sverige emot folk från ebola-länder?
Svar: 

Enligt siffror från WHO, som listas på Wikipedia, finns det i dagsläget två ebola-utbrott. Ett i Demokratiska republiken Kongo och ett i Uganda. Båda utbrotten startade 2018. 

Det har förekommit fall med misstänkt ebolasmitta i Sverige. Samtliga har kunnat avskrivas som negativa.

​Ebolasmittan kan överföras till människor från djur, eller via kroppsvätskor från människor som uppvisar symtom. Symtom på ebolasmitta uppstår 2-21 dagar efter smittotillfället. Den som har smittats med ebolavirus blir snabbt mycket sjuk. Teoretiskt sett kan någon som rest runt eller arbetat i ett område där det förekommer ebola föra med sig smittan till Sverige. Risken för det bör vara liten. Risken att någon som flytt till Sverige från Demokratiska republiken Kongo eller Uganda ska ha fört med sig smittan bör också vara liten, med tanke på att den som uppvisar symtom snabbt blir för sjuk för att kunna fly. Enligt siffror från Migrationsverket sökte 85 personer från Uganda och 75 personer från Demokratiska republiken Kongo asyl i Sverige 2018.

Läs mer:

​En lista över länder där det förekommer ebola, på engelskspråkiga Wikidedia (länken öppnas i ett nytt fönster)

Migrationsverkets statistik över "Inkomna ansökningar om asyl, 2018", i pfd-format (länken öppnas i ett nytt fönster)

Om Ebola på Vårdguiden 1177 (länken öppnas i ett nytt fönster)

"Fortsatt låg risk för smittspridning av ebola i Sverige" på Folkhälsomyndighetens webbplats (länken öppnas i ett nytt fönster)

​Läs om hur ebola skulle hanteras i Sverige, om smitta skulle upptäckas, på krisinformation.se (länken öppnas i ett nytt fönster)

  

12 juni 2019 - 17:08