Kan man köpa begagnat smör?

Besvarad av Anna Dunér
Fråga: 
Kan man köpa begagnat smör?
Svar: 

Det beror lite på vad du menar. Begagnat i betydelsen använt smör lär väl knappast någon vara intresserad av att köpa. Men av miljöskäl och/eller ekonomiska skäl kan man ju vilja köpa mat som annars skulle slängas t.ex. för att det är utgånget eller nära utgångsdatum. En site där man kan göra det är www.matsmart.se På sin webbsida skriver de att 1,3 miljoner ton mat slängdes i Sverige 2014. "Drygt hälften var onödigt matsvinn - det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda". Man kan handla på deras webbsida och där anges också  normalpris på varorna, så att man kan se hur mycket man tjänar. En smart tjänst, eller hur? Dessvärre ser jag inget smör bland deras varor. Det är nog så att de av praktiska skäl inte förmedlar kyl- eller frysvaror.
  Många butiker brukar kryssa och ställa fram varor som närmar sig utgångsdatum, så att man får köpa dem till nedsatt pris direkt i butiken. Här kan du som ett exempel läsa lite om hur ICA tänker angående matsvinn och miljö.
Naturskyddsföreningen har ett särskilt nätverk för medlemmar som är intresserade av konsumentfrågor som påverkar miljö. Det kan du läsa om på deras hemsida. Går du med i det nätverket kan du antagligen få fler tips på hur man får tag på mat av olika slag.

6 april 2017 - 11:31