Fakturabedrägeri

Besvarad av Frida Rönnbäck
Fråga: 
Kan en privatperson skicka en faktura till en annan som denne påstås ska betala för spel man inte köpt? Har nämligen en gammal bekant som skrev att jag kommer få en faktura på de spel han köpt..
Svar: 

Hej, och tack för din fråga! Jag vill börja med att säga att jag inte har någon juridisk kompetens, så jag skulle rekommendera att du vänder dig till polisen för att få veta hur du ska hantera detta. Jag kan bara försöka ge ett allmänt svar.

Om din bekanta skickar en faktura till dig för något du inte köpt så borde det räknas som bedrägeri. På polisens hemsida kan du läsa mer om bedrägerier av olika slag, exempelvis identitetsstöld och fakturabedrägerier. http://polisen.se/Utsatt-for-brott/Olika-typer-av-brott/Bedrageri/ Om man får en faktura för något man inte beställt så ska man bestrida den. Då kontaktar man företaget med uppgifter om vilken faktura det gäller, meddelar att man bestrider den och på vilka grunder man gör det. Konsumentverket har en mall för hur man bestrider en faktura: http://www.konsumentverket.se/Lagar--regler/Bluffar/Varatjanst-du-inte-bestallt/

Men om jag förstår din fråga rätt så handlar det inte om att din bekanta har köpt spelen i ditt namn så att företagets faktura skickats direkt till dig, utan att han ska skicka en faktura till dig som om du hade köpt spelen av honom som privatperson?
För privatköp gäller nämligen lite andra regler än om man köper något av ett företag. Om det uppstår problem vid privatköp så kan man inte anmäla det till konsumentverket – sådana tvister löses i tingsrätten.  På konsumentverkets sida kan du läsa mer om privatköp. http://www.konsumentverket.se/Lagar--regler/Din-ratt-som-konsument/Handla-av-privatperson/

Eftersom jag varken känner till alla detaljer i detta fallet, eller har juridisk kompetens så är mitt tips som sagt att kontakta polisen och se vad de säger om saken. Du kan ringa 114 14, eller gå till närmsta polisstation.
Lycka till!

Vänliga hälsningar
Frida Rönnbäck
Sundsvalls stadsbibliotek

29 maj 2014 - 22:31